Criză fără precedent. De ce au ajuns oamenii să își vândă copiii în Afganistan
Criză fără precedent. Milioane de afgani vor fi obligați iarna asta fie să emigreze, fie să îndure foamea, a avertizat un oficial de rang înalt al ONU.
De ce au ajuns oamenii să își vândă copiii în Afganistan
Astfel, la două luni de la reîntoarcerea talibanilor la putere, Afganistanul se confruntă cu situație critică, iar mai mult de jumătate din locuitori sunt expuși la insecuritate alimentarp cronică, în afară de lipsa medicamentelor. Cel puțin un milion de copii sunt amenințați direct și riscă să își piardă viața. Potrivit unor reportaje, unii părinți au decis să recurgă la soluții extreme și chiar să vândă un copil ca să salveze întreaga familie. Spre exemplu, o familie din Herat, și-a dat bebelușul pentru 500 de dolari, ca să supraviețuiască în următoarele luni.
„Copilul meu moare de foame. Cum să nu fiu tristă (că-l vând, n. red.)? Este copilul meu, aş fi vrut să nu fac asta”, a mărturisit pentru BBC mama bebeluşului.
„Murim de foame. Nu mai avem făină şi nici ulei în casă. Nu mai avem nimic”, a explicat capul familiei, lăsând să se înțeleagă că atât copilul de care s-a separat, cât şi fraţii săi nu ar fi avut niciun viitor în astfel de condiţii.
Astfel de cazuri există şi la Kabul, acolo unde o echipă de reporteri a postului de televiziune France 2 a dat de o familie care şi-a vândut cel de-al doilea băiat, care se născuse recent.
„O persoană ne-a propus să ne cumpere copilul. Am devenit atât de săraci în două luni, încât trebuie să ieşim cumva din situaţie. Fiul nostru are o lună şi două zile”, a spus tatăl, precizând că băiatul său o să fie crescut de un cuplu ce nu poate avea copii.
”Foamea se extinde, iar copiii mor”
Potrivit unui raport al Programului Alimentar Mondial (PAM), mai mult de jumătate din populaţia afgană, o să se confrunte în curând cu o insecuritate alimentară cronică din cauza războiului, încălzirii climatice şi a crizelor economice şi sanitare care afectează ţara.
„În această iarnă, milioane de afgani vor fi constrânşi fie să emigreze, fie să îndure foamea, cel puţin până când vom putea să ne intensificăm ajutorul pentru a salva vieţi”, a avertizat David Beasley, directorul executiv al PAM.
În contextul apropierii iernii, ONU a semnalat deja că eforturile umanitare din Afganistan o să fue afectate de lipsa de resurse. Organizaţiile sale din teritoriul nu au primit decât o treime din fondurile necesare pentru a-i ajuta pe localnici. Comunitatea internaţională a promis ajutoare de sute de milioane de dolari, însă caută un mecanism pentru ca banii să ajungă direct unde e nevoie, fără intermedierea talibanilor.
”Foamea se extinde, iar copiii mor. Nu putem hrăni oamenii cu promisiuni. Angajamentele financiare trebuie să se transforme în bani reali”, a spus David Beasley.