Criză de Favipiravir în trei spitale din judeţul Sibiu care tratează bolnavi diagnosticaţi cu COVID-19
Pacienții diagnosticați cu Covid-19 și care sunt internați în trei spitale din județul Sibiu mai au doar pentru două zile medicamentul Favipiravir, a declarat Lucian Blăguțiu, directorul Direcției de Sănătate Publică.
Situație critică în Sibiu
Criza de medicamente folosite în tratarea pacienților diagnosticați cu Covid-19 afectează toată țara, iar acum a ajuns la Sibiu. Spitalele suport covid din Mediaș, Cisnădie și cel de la Pneumoftiziologie din Sibiu mai au medicamente pentru maxim două zile.
DSP Sibiu a spus că a trimis o cerere pentru o noua livrare către Ministerul Sănătății, însă nu se știe exact când vor sosi pastilele. Favipiravir se administrează bolnavilor cu Covid-19 doar pacienților care se află în anumite stadii ale bolii și doar la indicația specifică a medicului curant.
”Da, spitalele suport TBC, Cisnădie și Mediaș mai au acest medicament pentru una, maxim două zile. Au înaintat cererea către noi, iar noi am trimis la Minister. Nu știm când le vor primi. Dar din fericire, nu este un medicament esențial pentru bolnavi pentru că nu îl ia oricine. Se dă în anumite situații doar, strict stabilite de medicul infecționist, în funcție de stadiul bolii, de bolnav. Dar, în lipsa acestuia se pot folosi alte scheme de tratament. Va trebui să trimitem o adresă la Minister și pentru Redemsivir, pentru că de acolo trebuie rezolvată problema achiziției”, spune Lucian Blăguțiu, directorul DSP Sibiu.
Totodată, criza de Favipiravir nu este doar la Sibiu. Pe 14 octombrie, Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc a primit 1.000 de cutii de Favipiravir Meditop din partea Guvernului Ungariei.
Criza medicamentelor pentru COVID
Al patrulea val al pandemiei vine cu o formă mai severă a bolii, iar accesul la medicamente devine din ce în ce mai dificil. În unele spitale din județul Constanța, cantitățile de Remdesivir sunt mai mici decât cele solicitate.
De asemenea, Tocilizumab este alocat doar pe baza unei cereri aprobate de Direcția de Sănătate Publică. Medicamentul este folosit ca și tratament pentru formele mai severe. La Spitalul de Pneumoftiziologie Constanța și la Spitalul Municipal din Medgidia, paturile sunt puține și se ocupă rapid după externarea sau decesul pacienților.
Jumătate din cei internați acum au forme grave de boală, potrivit directorului medical al Spitalului de Pneumoftiziologie, dr. Oana Arhigir. Față de primele valuri ale pandemiei, accesul la tratament este mai dificil în prezent.
„La valurile precedente puteam avea acces la Tocilizumab. Tocilizumabul acesta, în valurile precedente a fost sponsorizat de către compania Farmaceutica. În prezent, nu mai este sponsorizat. Avem acces şi acum prin intermediul DSP-ului, dar este o procedură un pic mai laborioasă, pentru că trebuie completat un chestionar. Necesarul de Remdesivir acum este mult, mult mai mare. Primim cantităţi fracţionate de la Ministerul Sănătăţii. Tot aşa, trebuie să se facă demersuri în scris. Este o formulă de calcul. Se solicită de două ori pe săptămână, în funcţie de numărul de internări, de formele severe, dar primim cantităţi mai mici faţă de cele solicitate”, a declarat dr. Oana Arghir.