Critici dure la adresa președintelui Federației Spaniole de Fotbal. A refuzat să demisioneze după ce a sărutat o jucătoare pe gură: ”Trebuie să înceteze”

de: Beatrice Dumitru
25 08. 2023

Președintelui Federației Spaniole de Fotbal, Luis Rubiales, este în centrul unui scandal imens, după ce a sărutat o jucătoare pe gură, după ce Spania a câștigat titlul mondial la fotbal feminin. El a refuzat să-și dea demisia, ceea ce a atras un val de critici. Iar FIFA a deschis o anchetă.

Luis Rubiales, criticat pentru că nu și-a dat demisia

Luis Rubiales a refuzat să demisioneze din fruntea fotbalului spaniol și a transmis în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Federaţiei Spaniole de Fotbal (RFEF) că ceea ce i se întâmplă este o crimă socială pentru că sărutul cu jucătoarea cu Jenni Hermoso a fost ”consensual și reciproc”.

Dar presiunile ca Luis Rubiales să fie demis sunt foarte mari, iar FIFA a declanșat o anchetă. În corul celor care cer ca aceasta să plece se află și președintele Ligii spaniole de fotbal (La Liga), Javier Tebas, care susține că Rubiales a „ofensat” prea multă lume.

Jennifer Hermoso, jucătoarea săritată de Luis Rubiales. Sursa foto: X

„Lista femeilor și bărbaților ofensați în ultimii ani de Luis Rubiales este prea lungă, trebuie să înceteze”, a scris Javier Tebas pe platforma X, fostă Twitter.

Guvernul cere măsuri împotriva lui Luis Rubiales

La rândul său, numărul trei din guvernul spaniol, Yolanda Diaz, a intervenit în scandal și a catalogat drept ”inacceptabil” refuzul președintelui Federației de Fotbal de a demisiona din funcție. „Guvernul trebuie să acționeze și să ia măsuri urgente„, a afirmat Diaz, ministrul Muncii și al doilea vicepreședinte al guvernului,

Fotbalista spaniolă Alexia Putellas, câștigătoarea ”Balonului de Aur”, a apreciat „inacceptabil” discursul lui Luis Rubiales, care a refuzat să demisioneze din funcție.

„Este inacceptabil. Să încheiem subiectul. Sunt alături de tine, dragă Jenni Hermoso”, a scris jucătoarea echipei FC Barcelona pe rețeaua X.

”A fost un gest spontan, reciproc, eforic și consimțit”

Șeful fotbalului spaniol nu vrea să demisioneze și și-a caracterizat gestul ca unul „spontan, reciproc, eforic și consimțit”, dar și-a cerut scuze pentru „contextul în care a avut loc”.

Luis Rubiales, în vârstă de 46 de ani, divorțat și tată a trei fete, a triplat bugetul fotbalului feminin la 406 milioane de euro în 2022. El se află la cârma RFEF din 2018, iar acum a declanșat o furtună mediatică după ce a sărutat-o pe gură pe Jenni Hermoso, la ceremonia de premiere după titlul mondial cucerit de selecționata „La Roja” în finala cu Anglia.

Gestul lui Rubiales a fost criticat dur chiar și de premierul spaniol Pedro Sanchez, în timp ce sindicatul fotbalistelor profesioniste (Futpro) a condamnat „ferm conduitele care aduc atingere demnității femeilor” și a cerut măsuri exemplare.