Creșterea porcilor, interzisă în gospodării? Ce spune inițiatorul acestei legi, de fapt
Veste incredibilă pentru români. Creșterea porcilor în ograde ar putea fi interzisă de către oficialii țării. Reprezentanții Uniunii Democrate Maghiare din România au inițiat un proiect de lege ce vizează combaterea pestei porcine. Aceasta ar presupune punerea în ordine a exploatării creșterii porcinelor în gospodăriile din mediul rural. Ce a declarat vicepreședintele Comisiei pentru agricultură în acest caz.
Românii ar putea avea interzis să crească porci în gospodărie
Deputatul Magyar Lóránd din Satu Mare a rupt tăcerea cu privire la adevărul din spatele proiectului de lege inițiat de către cei din UDMR.
Politicianul susține că ai săi colegi din Uniunea Democrată Maghiară din România nu urmăresc interzicerea creșterii porcinelor în ogradele românilor, ci combaterea pestei porcine.
Acest lucru i-a îngrijorat pe românii din mediul rural, în special în această perioadă, când se apropie sărbătorile de iarnă.
„În aceste zile au apărut informații false conform cărora UDMR ar interzice creșterea porcinelor în gospodării. Inițiativa legislativă a UDMR vizează strict exploatațiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine africane, nicidecum nu interzice creșterea porcinelor în gospodării.
O astfel de măsură ar împiedica atât fermierii în activitate cât și funcționarea acestui sector. În cadrul dezbaterilor din plenul Senatului UDMR a cerut retrimiterea proiectului de lege la comisii, însă această solicitare a fost respinsă.
Totuși UDMR nu a votat împotriva proiectului de lege, deoarece în camera decizională dorim să adoptăm această inițiativă, în forma sa inițială.”, a declarat Magyar Lóránd, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură.
Câți porci au voie să crească țăranii români în ogradă
Deputatul UDMR din județul Covasna Könczei Csaba a intervenit, de asemenea, în discuție. Politicianul a subliniat faptul că proiectul de lege, ce urmărește prevenirea apariției pestei porcine în România, va împărți creșterea porcilor în ogradă în două categorii, punând accent pe regulile sanitare veterinare ce trebuie respectate cu sfințenie.
„Întrucât nu este nevoie de supraveghere din partea medicului veterinar pentru fermierii care dețin porcine destinat consumului familial, i-am inclus pe aceștia în prima categorie, iar astfel, în acest caz se justifică stabilirea numărului de porcine deținute.
În a doua categorie am inclus acei fermieri, care trebuie să se înregistreze la Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor și sub supravegherea medicului veterinar pot deține, comercializa și pot efectua activitate de reproducție de suine, nefiind obligați să înregistreze o intreprindere sau o societate în acest scop la ORC.
Pe lângă deținerea de suine în gospodării, într-o altă categorie am inclus acele intreprinderi și societăți, care se ocupă de comercializarea porcinelor, fiind obligați să respecte toate normele sanitar-veterinare în vigoare.”, a completat politicianul, conform celor de la Digi 24.
Noua lege a porcului a fost validată de Senatul României și interzice oamenilor din mediul rural să crească mai mult de cinci animale în gospodărie. În cazul în care această regulă este încălcată, țăranii vor plăti o amendă de cinci mii de lei pentru fiecare animal pe care-l aduc în plus.