Crește vârsta de pensionare pentru acești români. Ultimele informații pe care oamenii trebuie să le știe
După votul dat de Parlament, noul guvern cu cei 18 miniștrii PNL și PSD, în frunte cu Marcel Ciolacu, ministrul rămas pe funcție, Marius Budăi a anunțat noi modificări în sistemul de pensii în perioada următoare. Conform acestuia, crește vârsta de pensionare pentru acești români. Vorbim așadar, de ultimele informații pe care oamenii trebuie să le știe.
Noul guvern condus de Marcel Ciolacu a fost învestit
Așa cum era stipulat în protocolul de coaliție, Marcel Ciolacu trebuia să preia conducerea unui nou guvern, având în componența sa miniștrii de la PSD, cât și de la PNL. Pe de altă partea, marea surpriză a fost eliminarea echipei UDMR din nou ecuație guvernamentală, ceea ce a trimis UDMR-ul în opoziție, alături de USR, AUR și celelalte partide intrate în Parlament la alegerile din 2020.
Vezi și: Marcel Ciolacu, anunțul momentului despre pensii și salarii. Ce angajați vor fi concediați
După ce toată ziua de ieri toți miniștrii propuși au fost audiați în comisii, astăzi a fost ziua votului din Parlament, ulterior învestitura acestuia în prezența președintelui Klaus Iohannis, moment în care aesta din urmă declara:
„Avem jumătate de an în care putem rezolva foarte multe lucruri după care intrăm într-un an super-electoral cu patru alegeri. Vă doresc să nu pierdeți din vedere pentru ce ați jurat.
Lucrul cel mai important e să vă străduiți să rezolvați problemele României, doar după aceea problemele legate de formațiunile politice”, le-a spus Iohannis miniştrilor.
Vezi și: CTP, mesaj dur împotriva lui Marcel Ciolacu: ‘Vă ghiftuiți creștinește cu cadavre de miei’
Marius Budăi anunță noi schimbări
În cadrul audierilor din comisiile de specialitate, Marius Budăi anunța noi schimbăr importante în sistemul de pensii. Prima dintre ele este o nouă majorare a pensiilor, spunând că ”avem două principii de bază pe noua lege a sistemului public de pensie și anume rezolvarea inechităților care vine cu un prim plus pentru acele persoane care din cauza ieșirii la momente diferite la pensie”, precizând în același timp că majoritatea celor care ies la pensie ”au cuantumuri diferite și după care să avem un sistem sustenabil de majorare a pensiilor, cu susținerea clară și cu tema clară pe care am primit-o de la Marcel Ciolacu, ca atunci când merg la Comisia Europeană”.
Ministrul spune că va crește vârsta de pensionare pentru acești români
Tot ieri, în audierile din comisii Marius Budăi a mai anunțat și faptul că va crește vârsta de pensionare pentru acești români, făcând referire inclusiv la toate categoriile de pensii speciale. În aceeași măsură ministrul a mai precizat că va crește și perioada în care se va face raportul de calcul. Motivul pentru aceste modificări este intenția actualului guvern de a duce cheștuielile cu pensiile speciale spre sistemul contributiv, de altfel desideratul enunțat și în vechea guvernare de același ministru.
„În primul rând va crește vârsta de pensionare, în al doilea rând va crește perioada la care se va raporta calculul, deci nu se va mai face acel calcul pe ultimele 6 luni, ultima lună sau ultimele 12 luni – treptat vom ajunge ca să ne raportăm la veniturile din întreaga perioadă, asta înseamnă o aliniere a contributivității.
(…)Da, crește vârsta de pensionare și este prevăzut în amendamente la 65 (de ani – n. r.), cu excepția magistraților, care rămân la 60, dar restul, toate categoriile, la 65 de ani. Raportarea de calcul se va face la stagiul complet, așa cum este prevăzut, dar nu vom face o raportare peste noapte, pentru că ar însemna o bulversare a sistemelor și sunt măsuri tranzitorii și, sigur, veniturile din toată perioada vor fi luate în calcul”, a declarat Marius Budăi la audierile de ieri din Parlament.
Dacă acestea erau doar promisiuni, astăzi, după învestitură, același Marius Budăi a readus în discuție proiectul PNRR realizat de USR, astăzi în opoziție, spunând că ”într-un PNRR scris extrem de prost trei reforme atât de importante, una după alta, la interval de trei luni, și să dorești să ai și o dezbatere cu partenerii sociali, înseamnă că nu ai nicio idee despre implementarea legislației în România”