Creșele de stat suferă schimbări majore din 2022. Vești bune pentru milioane de părinți

de: Anca Lupescu
23 12. 2021

Creșele de stat suferă schimbări mari din anul 2022. Milioane de părinți primesc vești bune. Creșele de stat vor fi arondate unităților de învățământ preșcolar cu program prelungit începând cu anul școlar 2021-2022. Proiectul a fost inițiat de Guvern și adoptat, miercuri, de plenul Senatului, drept for decizional. Legea educației s-a modificat din nou, miercuri.

Modificări pentru creșele de stat

Camera superioară a Parlamentului a aprobat cu amendamente legea pentru aprobarea ordonanței de urență a Guvernului nr.100/2021 privind modificarea și completarea Legii educației naționale.

Aceasta prevede trecerea creșelor în subordinea Ministerului Educației, de la primării și transformarea lor din centre de îngrijire în unități de învățământ.

„Prin OUG nr.100/2021 se prevede ca, începând cu anul şcolar 2021-2022, creşele de stat să fie arondate unităţilor de învăţământ preşcolar cu program prelungit,

cu personalitate juridică, la solicitarea primăriilor, urmare a hotărârilor autorităţilor deliberative, prin decizia inspectoratelor şcolare judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti.

Această decizie se comunică spre informare Ministerului Educaţiei, în termen de 15 zile de la emitere”, a motivat, în plen, Maria Manea, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Senatorii au modificat forma aprobată de Guvern, astfel încât toate creșele să devină acreditate, adică să primească finanțări de 15.000 de lei/copil antepreșcolar/an. De asemenea, acește creșe nu mai trebuie să îndeplinească regulile ARACIP.

Ce se schimbă

Creșele care se vor înființa după apariția acestei legi vor trebui să treacă prin procesul de autorizare și apoi acreditare.

La creșă vor putea fi înscriși și copiii nou-născuți, dacă legea va fi promulgată în această formă. Înainte se puteau înscrie copii cu vârste între 11 luni și 3 ani.

Acum, vor fi acceptați copii cu vârste între 0 luni și 3 ani. La grupa mică vor fi 7 copii, dar nu mai puțin de 5 și nu mai mult de 9. La grupa mijlocie intră 12 copii, minim 8, iar la grupa mare la fel.

„S-a venit cu amendamente care reuşesc să facă posibil ca mamele să-şi poată aduce copiii la grădiniţă mult mai devreme decât era prevăzut iniţial în ordonanţă, de la 11 luni.

Pentru că le-am creat posibilitatea să se întoarcă la muncă, să le creăm posibilitatea să-şi lase copiii în siguranţă.

Este un lucru bun pe care l-am făcut, prin faptul că uniformizăm cumva educaţia copiilor, de la 0 la 6 ani, în instituţii specializate cu oameni pregătiţi să facă acest lucru, mă refer la educatorii puericultori.

Totodată, am creat posibilitatea ca cei care lucrează acum în sistem să nu fie efectiv daţi afară din sistem, ci să aibă o perioadă în care să-şi poată completa studiile sau să se poată perfecţiona”, a explicat Sbîrnea, citată de Agerpres.