De ce o să te simți mai sărac de la 1 februarie: aceste prețuri vor crește considerabil

de: Diana Radu
30 01. 2019

Efectele deprecierii leului se vor resimți din februarie. Astfel, prețurile produselor vor crește, în special al celor de import. Prin urmare, românii vor plăti cu până la opt procente mai mult pentru mâncare din import.

„Preţurile, în special cele ale alimentelor, vor creşte cu cel puţin 6 – 8% din februarie, pentru că leul s-a devalorizat puternic în ianuarie, cu aproape zece bani, iar acest lucru se va răsfrânge asupra importurilor. Cum România importă mai mult de jumătate din alimentele aflate la raft, acest lucru va fi foarte vizibil”, potrivit experților.

Aceste scumpiri vin și ca urmare a creșterilor salariale de la 1 ianuarie, pentru că plata aferentă salariilor din luna ianuarie se va face în luna februarie. Iar acest lucru contribuie la măririle majore ale prețurilor la mâncare, în special a produselor de import. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât mai mult de jumătate din marfa din magazinele noastre provine din străinătate, conform Adevărul.

„Pe de altă parte, angajatorii, chiar şi cei din mediul privat, au fost obligaţi să majoreze salariile de la 1 ianuarie, de la 1.900 lei brut, la 2.080 lei brut şi 2.350 lei brut pentru cei cu studii superioare care profesează de cel puţin un an în domeniile în care s-au specializat”, au mai explicat experții.

Produsele românești – o alternativă mai ieftină

De exemplu dacă zece kilograme de carne de porc costă 35 de euro în Germania, în România va costa cu 15 euro mai mult. Pentru că se adaugă transportul, combustibilul şi alte costuri ale distribuitorului, toate plătite în euro. Astfel, dacă facem calculul în lei, cele zece kg de carne sunt mai scumpe cu șapte lei în prezent faţă de trei august când a fost cel mai bun curs din 2018.

La fel se întâmplă şi în cazul fructelor, preţul pentru zece kilograme de portocale este de două ori mai mare la noi decât în ţara de origine. Iar în lei, costă cu aproape doi lei mai mult faţă de acum șase luni. Prăbuşirea monedei naţionale cu aproape zece bani în perioada 3 – 25 ianuarie (de la 4,6656 lei/euro, la 4,7648 lei/euro) va atrage pierderi pe bandă rulantă pentru plăţile în moneda europeană.

„Produselor românești le sunt impuse anumite taxe de raft, de revistă, de lumină, de șters praful, astfel încât prețul produselor din România crește și el să ajungă produsul de același tip importat. Toată creșterea slariului minim de la stat poate fi anulată de aceste creșteri pentru care vom scoate mai mulți bani în buzunar peste o lună”, explică Dragoș Frumosu, reprezentant industria alimentară.

Cât de gravă este situația

Moneda europeană a ajuns pe data de 30 ianuarie la 4,76 lei, aproape de cursul BNR anunţat pe 29 ianuarie, când a avut loc cea de a doua şedinţă consecutivă de apreciere a leului în faţa monedei europene şi a treia şedinţă consecutivă cu euro la peste 4,76 lei.

Moneda europeană a început să crească din ce în ce mai mult după Crăciun. Astfel, euro a atins în fața leului cel mai ridicat prag din istorie, pe data de 25 ianuarie, când a ajuns 4,7648 lei/euro. În comparație cu data de 24 decembrie, când euro a scăzut la cea mai mică valoare – 4,6413 lei/euro.

Pe data de 29 ianuarie, cursul de schimb pentru euro în băncile comerciale era între 4,79 lei şi 4,84 lei. Și dolarul a înregistrat o scădere semnificativă, acesta a ajuns la 4,15 lei, faţă de 4,16 lei, potrivit cursului anunțat pe data de 29 ianuarie de Banca Națională a României (BNR). Și prețul aurul a crescut pe data de 29 ianuarie. Acesta a ajuns 174,9952 lei pe gram, atingând astfel cel mai ridicat nivel din 18 aprile 2017, atunci când un gram de aur costa 175,4318 de lei.