Cozonac, reţeta moldovencelor. Ingredientul care îl face pufos, aerat. Sigur nu l-ai folosit până acum

de: Manolică Anca
13 04. 2023

Cu siguranță nu sunt mulți cei care pot refuza o felie de cozonac moale și pufos. Dacă și tu ești fan al acestui desert delicios și vrei să îl așezi pe masa de Paște din acest an, în următoarele rânduri vei găsi o rețetă de cozonac moldovenesc. Îți va aminti, cu siguranță, de gustul copilăriei.

Rețetă de cozonac ca în Moldova

Pufos, dulce și aromat, cozonacul este nelipsit de pe mesele românilor în zilele de mare sărbătoare. Dacă și tu vrei să prepari un cozonac delicios, poți încerca rețeta prezentată în rândurile următoare. Nu trebuie decât să urmezi cu atenție pașii, iar preparatul tău va uimi pe toată lumea.

Ingrediente:

  • 1 kg de făină (tip 000)
  • 20 de gălbenușuri de ouă
  • 300 g de zahăr
  • 100 ml de ulei
  • 100 g de unt gras de țară sau cu 80% grăsime
  • 200-250 ml de lapte gras, depinde cât cere făina
  • 1 baton de vanilie (sau alte arome preferate), pasta sau extract de vanilie
  • 1 linguriță rasă de sare
  • 14 g de drojdie uscată sau 40 g proaspătă
  • 100 g de lapte bătut, iaurt sau chefir gras
  • 1 lingură de untură (opțional)
  • coaja de la o lămâie proaspăt rasă
  • miez de nucă, stafide, cacao, fructe confiate + zahăr pentru umplutură

Mod de preparare

Înainte de toate, este important să ținem cont de faptul că ingredientele care se folosesc la cozonac trebuie scoate din timp de la frigider, în așa fel încât în moment în care se folosesc să aibă aceeași temperatură toate.

De asemenea, gospodinele recomandă ca ouăle să se separe de cu seară, iar gălbenușurile să se amestece cu sare și să se bată cu o lingură de lemn, acoperindu-se până a doua zi.

Acum că toate ingredientele sunt gata, se trece la frământat! Dacă se folosește drojdie proaspătă, atunci ea trebuie frecată cu o linguriță de zahăr, până devine fluidă, ca o smântână, după care se adaugă 50 ml de lapte călduț și puțină făină. Se amestecă până devine ca un aluat de clătite, după care se acoperă si se lasă la crescut maximum 15 minute.

Dacă se folosește drojdie uscată, ei bine aceasta se amestecă direct cu făina, nu se face plămadă.

Separat, untul se amestecă cu lingura de untură și se topesc ușor.

Acum, se începe frământatul cozonacului moldovenesc tradițional. Se face o gaură în mijlocul moviliței de făină și se toarnă gălbenușurile cu sare, plămada, laptele bătut, răzătură de lămâie și se începe să se amestece, adăugând laptele călduț câte puțin, până ajunge la consistența dorită.

Apoi, se începe adăugarea uleiului, puțin câte puțin, până se termină și se frământă, de la margine spre mijloc, să nu se rupă aluatul, cu mișcări energice, dar nu brutale.

Citește și: Când se fac cozonacii de Paște. Ziua în care toate gospodinele trebuie să îi prepare

Ce în face pufos și aerat

Se adaugă apoi untul cu untura, la fel, puțin câte puțin, nu tot odată: se unge ligheanul, se ridică aluatul și se unge și dedesubt. Indicat este ca aluatul să fie frământat cel puțin o oră, până când acesta se desprinde de pe mână, devine neted și are bășicuțe de aer.

Se lasă la dospit 30 de minute, după care se mai frământă o dată, aproximativ cinci minute. În acest fel, drojdia se reactivează și se obține un cozonac moldovenesc tradițional minunat.

Când aluatul și-a dublat volumul, se împarte în două, se întinde pe masă foaie, se umple după preferințe, după care se împletește și se pune în tava de copt, anterior tapetată cu hârtie sau unsă cu unt. Se lasă la crescut din nou, până când aluatul își dublează volumul, cel puțin o oră.

Citește și: Cu ce se unge cozonacul ca să iasă rumen şi lucios. Nu, nu este vorba despre gălbenuş

Aceștia se coc la foc mic la început, timp de 20 de minute, apoi mediu, până când sunt frumos rumeniți și trec testul scobitorii.

Important! Laptele bătut și untura fac cozonacul să rămână proaspăt și pufos mai mult timp