Dacă vrei să faci cozonac de post ca la bunica acasă, această rețetă este perfectă pentru momentele în care vrei ceva dulce. În plus, poți face acest cozonac pentru pachetele pe care să le dai de pomană în timpul postului. Acest cozonac este foarte pufos și are un gust special. Rețeta îți dovedește că nu ai nevoie de produse lactate sau de origine animală pentru a face deserturi delicioase.
Un cozonac de post delicios trebuie să fie bogat în cacao de cea mai bună calitate și în stafide mari și aromate. Iată o rețetă de cozonac de post fără ouă, lapte și unt.
Îți va ieși un cozonac aromat, pufos și delicios, chiar mai bune decât cel normal. Dacă preferi rahatul, poți adăuga câteva cubulețe pentru a îmbogăți cozonacul.Nimeni nu își va da seama că este un cozonac de post și că n-ai folosit lapte, ouă sau unt.
Această rețetă este pentru doi cozonaci mari. Pentru a obține un aluat de post aromat și bun, apa minerală este înlocuită cu suc de portocale. Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.
Ingrediente pentru aluat:
Ingrediente pentru umplutură:
Drojdia uscată se amestecă cu zahărul și sarea într-un bol, apoi se adaugă o ceșcuță de suc de portocale călduț și se amestecă bine până se dizolvă complet.
Se presară o lingură de făină și se amestecă din nou, apoi se lasă maiaua să dospească timp de un sfert de oră la cald.
Într-un castron cu făină, se adaugă maiaua dospită și sucul de portocale. Se frământă de câteva ori pentru a lega ingredientele. Apoi se adaugă coaja de lămâie și de portocale, esențele de vanilie și rom și zahărul vanilinat.
Se frământă bine până se obține un aluat elastic și omogen.
Se lasă aluatul să crească până își dublează volumul, acoperit cu un șervet curat de bumbac.
Între timp se pregătește umplutura. Nuca măcinată se amestecă bine cu zahărul și cacaoa și se încălzește la foc mic. Poți adăuga puțin suc de portocale pentru a evita arderea nucii. Se amestecă energic până când zahărul se topește parțial.
Când aluatul este bine crescut și pufos, se împarte în două părți egale pentru doi cozonaci. Se întinde pe blatul de lucru uns cu ulei și se formează două dreptunghiuri. Fiecare se umple cu umplutura de nucă, se presară stafide și rahat și se rulează, apoi se împletesc și se pun în tavă.
Se ung cozonacii cu puțin ulei, se presară cu zahăr și se lasă să mai crească în tăvi timp de 10 – 15 minute, înainte de a-i introduce în cuptor.
Apoi se coc timp de 40 – 45 de minute la foc potrivit sau la 180 de grade Celsius, dacă folosești un cuptor electric. Cuptorul trebuie încălzit în prealabil.
Când sunt frumos rumeniți, se încearcă fiecare cozonac cu o scobitoare, pentru a te asigura că sunt bine copți în interior.