09 apr. 2024 | 13:33

Cozonac de post ca la bunica acasă. Ce să adaugi în aluat ca să iasă pufos și un gust special  

Diverse
Cozonac de post ca la bunica acasă. Ce să adaugi în aluat ca să iasă pufos și un gust special  
Cum se face

Dacă vrei să faci cozonac de post ca la bunica acasă, această rețetă este perfectă pentru momentele în care vrei ceva dulce. În plus, poți face acest cozonac pentru pachetele pe care să le dai de pomană în timpul postului. Acest cozonac este foarte pufos și are un gust special. Rețeta îți dovedește că nu ai nevoie de produse lactate sau de origine animală pentru a face deserturi delicioase.

Ce să știi când faci cozonac de post

Un cozonac de post delicios trebuie să fie bogat în cacao de cea mai bună calitate și în stafide mari și aromate. Iată o rețetă de cozonac de post fără ouă, lapte și unt.

Îți va ieși un cozonac aromat, pufos și delicios, chiar mai bune decât cel normal. Dacă preferi rahatul, poți adăuga câteva cubulețe pentru a îmbogăți cozonacul.Nimeni nu își va da seama că este un cozonac de post și că n-ai folosit lapte, ouă sau unt.

Cozonac de post ca la bunica acasă

Această rețetă este pentru doi cozonaci mari. Pentru a obține un aluat de post aromat și bun, apa minerală este înlocuită cu suc de portocale. Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.

Ingrediente pentru aluat:

  • 900 grame făină pentru cozonac (cu agent de creștere)
  • 14 grame de drojdie uscată (2 pliculețe de câte 7 grame)
  • 100 grame de zahăr
  • 120 ml de ulei de bună calitate
  • 500 ml de suc de portocale ușor acidulat
  • 1 praf de sare
  • Coajă rasă de lămâie și de portocale/mandarine
  • Esență de vanilie
  • Esență de rom
  • Zahăr vanilinat

Ingrediente pentru umplutură:

  • 300 grame de nucă măcinată
  • 200 grame de stafide mari și aurii
  • 200 grame de rahat tăiat cubulețe
  • 2 linguri mari de cacao
  • 4 linguri mari de zahăr

Drojdia uscată se amestecă cu zahărul și sarea într-un bol, apoi se adaugă o ceșcuță de suc de portocale călduț și se amestecă bine până se dizolvă complet. 

Se presară o lingură de făină și se amestecă din nou, apoi se lasă maiaua să dospească timp de un sfert de oră la cald.

Într-un castron cu făină, se adaugă maiaua dospită și sucul de portocale. Se frământă de câteva ori pentru a lega ingredientele. Apoi se adaugă coaja de lămâie și de portocale, esențele de vanilie și rom și zahărul vanilinat.

Se frământă bine până se obține un aluat elastic și omogen.

Se lasă aluatul să crească până își dublează volumul, acoperit cu un șervet curat de bumbac.

Între timp se pregătește umplutura. Nuca măcinată se amestecă bine cu zahărul și cacaoa și se încălzește la foc mic. Poți adăuga puțin suc de portocale pentru a evita arderea nucii. Se amestecă energic până când zahărul se topește parțial.

Când aluatul este bine crescut și pufos, se împarte în două părți egale pentru doi cozonaci. Se întinde pe blatul de lucru uns cu ulei și se formează două dreptunghiuri. Fiecare se umple cu umplutura de nucă, se presară stafide și rahat și se rulează, apoi se împletesc și se pun în tavă.

Se ung cozonacii cu puțin ulei, se presară cu zahăr și se lasă să mai crească în tăvi timp de 10 – 15 minute, înainte de a-i introduce în cuptor.

Apoi se coc timp de 40 – 45 de minute la foc potrivit sau la 180 de grade Celsius, dacă folosești un cuptor electric. Cuptorul trebuie încălzit în prealabil.

Când sunt frumos rumeniți, se încearcă fiecare cozonac cu o scobitoare, pentru a te asigura că sunt bine copți în interior.

Parteneri
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când raiul și iadul sunt deschise
Redactia.ro
Legendele locurilor bântuite din Constanţa. Ce fenomene inexplicabile au avut loc la malul mării
Click.ro
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit o revoltă uriașă
Digi24
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Digi24
Nu se mai ascund! El are 29, ea - 52! Cuplul din showbizul românesc despre care toată lumea vorbește
Unica.ro
Doliu la Hollywood. Vedeta din „Line of Duty” a murit neașteptat, la 59 de ani
EVZ.ro
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
Spynews
S-a interzis în toată România. Șoferii trebuie să aibă acest document la ei
Capital.ro
Situația în care poliția poate să înregistreze cu radarul de pe contrasens. Modalitatea prin care poate fi contestată o amendă de viteză
Antena 3
O mai recunoști? A fost considerată una dintre cele mai frumoase femei din lume. Decizia neașteptată luată la 73 de ani
Avantaje
Total INTERZIS în JOIA MARE! E PĂCAT
Mediaflux
Alertă pe litoralul României, în minivacanța de 1 Mai! Dealerii de droguri au început să vândă substanțele interzise
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
CRBL, primul interviu după divorț. Alături de cine va petrece Paștele anul acesta: „Să nu exagerăm”
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro