Cozonac cu umplutură deosebită, o rețetă adorată de toată lumea. Care e secretul gustului divin

de: Ana Chivu
15 04. 2021

Vine din nou momentul în care cozonacul va fi vedeta mesei. Paștele creștinilor se apropie cu pași repezi, iar cei care nu știu și doresc să-și facă proprii cozonaci caută trucuri care să-i ajute. Care este secretul cunoscut de toți patiserii?

Rețetă pentru un cozonac pufos și delicios

Iată că au ajuns din nou vedeta mesei, iar anul acesta mai mulți și-au făcut curaj să facă niște cozonaci pentru masa de Paște. Pe vremuri făcutul lor se spunea că este testul suprem pentru o gospodină desăvârșită, alături de prepararea mămăligii. Acum, însă, avem la îndemână patiserii fără număr care să-i prepare.

Totuși, câțiva curajoși au decis anul acesta mai mult decât niciodată să vadă la ce nivel sunt în bucătărie,  mai cu seamă că pandemia i-a văzut pe mulți îmbrăcând șorțul de bucătărie și cunoșcându-și o nouă pasiune.

Deși toată lumea se ferește să-i facă, ei nu sunt greu de preparat, grea este așteptarea. Secretul constă în alegerea unor ingrediente de calitate, de preferat aduse de la țară, dar și în frământarea lui. Acesta trebuie bătut bine și împăturit din jumătate în jumătate de oră pentru a putea să se facă fâșii.

Ingrediente

Pentru aluat:

-650-750 g de făină de grâu;
-200 ml de lapte;
-250 g de zahăr;
-35 g de drojdie proaspătă / 12 g de drojdie uscată;
-2 ouă;
-3 gălbenușuri de ou;
-1-2 lingurițe de extract de vanilie sau zahăr vanilat;
-un vârf de sare;
-1 portocală;

Pentru umplutură:

-200 g de mac;
-700 ml de apă;
-180 g de zahăr;
-1 linguriță de zahăr vanilat;
-300 g de unt.

Mod de preparare

Toarnă într-un bol mare laptele cald, pune peste zahăr și drojdie, amestecă până când drojdia se dizolvă complet, ulterior adaugă un pahar de făină cernută și amestecă bine. Acoperă plămădeala jumătate de oră până crește de două ori în volum.

În alt vas pune ouăle, zahărul, zahărul vanilinat și sarea, mai apoi amestecă totul cu coaja de portocale și sucul ei. Toarnă compoziția peste plămădeală și incorporează treptat făina, untul și uleiul. Unge mâinile sau mânușile cu care lucrezi cu ulei și amestecă preț de încă 15 minute totul.

Acoperă bolul și lasă la dospit 1.5 – 2 ore. Între timp, pregătește compoziția cu mac. Peste aproape 2 ore aluatul se va mări considerabil, moment în care îl vei porționa și 3 părți egale și îl vei mai lăsa să crească 15 minute pe blatul din bucătărie.

După, unge-le cu crema de mac și rulează bine. Pune-le în ce formă dorești și în ce tavă preferi la un loc cald preț de încă 1.5 ore. După ce și-a dublat volumul pune-l la cuptor 25-30 de minute la 170-180 de grade Celsius.