Cozonac cu Fanta, varianta de post a pufosului desert. Nici nu zici că nu are lapte sau unt, aşa bun iese
Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi. Gospodinele își fac deja liste cu preparatele de post pe care să le prepare spre finalul anului. Playtech Știri îți prezintă o rețetă de cozonac cu Fanta, varianta perfectă de desert pufos pentru perioada de post. De ce ingrediente ai nevoie și cum să procedezi.
Ingrediente necesare pentru aluat
- 450 grame făină
- 250 mililitri fanta de portocale
- 50 mililitri ulei de floarea-soarelui
- 60 grame zahăr
- 25 grame drojdie
- 1 praf de sare
- coajă rasă de lămâie
- 1 linguriță zahăr pudră cu păstăi de vanilie
- 1 lingură coajă de portocală confiată
Ingrediente necesare pentru umplutură
- 1 castronel nucă măcinată
- 2-3 linguri zahăr
- 1 lingură cacao
- 1/2 cană apă fierbinte sau lapte de soia
- 1 linguriță esență de rom
- 2 bucăți rahat
Cum să prepari aluatul pentru cozonac
- Se pune fanta de portocale într-un ibric, pe aragaz, la flacără mică, până se încălzește.
- Se freacă drojdia cu o lingură de zahăr.
- Se cerne făina într-un bol încăpător.
- Se adaugă peste făină: praf de sare, drojdia frecată, zahărul, coaja rasă de lămâie, zahărul pudră.
- Se amestecă toate ingredientele, până la omogenizare.
- Se toarnă puțin câte puțin fanta încălzită în aluatul amestecat cu restul ingredientele.
- Se introduce și uleiul de floarea-soarelui în compoziție, treptat.
- Se frământă ingredientele până la obținerea unui aluat elastic și ușor de modelat.
- Se adaugă, la final, coaja de portocală confiată și se încorporează bine în aluat.
- Se acoperă aluatul cu un prosop și se lasă la crescut timp de 1 oră.
Te-ar putea interesa și: Ce să faci dacă aluatul de cozonac nu crește. Scapă de aceste greșeli!
Compoziția pe bază de nucă pentru umplutură
- Se pune nuca măcinată într-un vas de bucătărie.
- Se adaugă, treptat, apă fierbinte în nucă și se amestecă până la obținerea unei paste.
- Se adaugă în pastă: cacao, zahărul și esența de rom.
- Se amestecă toate ingredientele până la obținerea unei compoziții omogenizate.
- Se lasă compoziția la răcit, la temperatura camerei.
Te-ar putea interesa și: Ce să faci cu nuca înainte să o pui în cozonac. Greșeala pe care o fac multe gospodine
Cum prepari cozonac cu Fanta, de post
- Se presară pe masa de lucru puțină făină și se pune aluatul dospit.
- Se împarte aluatul în două părți egale.
- Se întinde prima foaie și se unge cu jumătate din umplutură.
- Se adaugă cubulețe de rahat în umplutură, apoi se rulează foaia de aluat.
- Se repetă pașii (3) și (4) în cazul celei de-a doua jumătăți de aluat.
- Se împletesc cele două suluri de aluat în funcție de preferințe.
- Se tapetează tava cu hârtie de copt și se așează deasupra cozonacul.
- Se lasă cozonacul în tavă, la crescut, timp de 15-20 de minute, pe aragaz.
- Se preîncălzește cuptorul la o temperatură potrivită, apoi se pune cozonacul la copt.
După ce cozonacul s-a copt, se unge cu un amestec preparat din apă, zahăr și puțin ulei de floarea-soarelui, pentru a fi mai savuros. La final, se acoperă cu un prosop curat pentru a se menține moale. Toată lumea se va ridica mulțumită de la masă. Poftă bună!