Coronavirusul din China declanșează urgența publică la nivel global! Ce înseamnă asta, potrivit OMS
Coronavirus pare să fie mai periculos decât s-a estimat inițial, iar amploarea modului în care se extinde este terifiantă pentru autorități. Din acest motiv, Organizația Mondială a Sănătății a clasificat virusul ca fiind o urgență internațională.
Coronavirusul din China declanșează urgența publică la nivel global!
În acest moment, conform OMS, sunt peste 250 de cazuri de infecție cu coronavirus. În Italia au fost depistate 2 cazuri de infecție, după ce pacienții au fost în China. Se pare că și în Franța există un caz, al unui doctor care a decis să intre singur in carantină.
Conform Digi 24 și în Statele Unite ale Americii s-a anunțat existența unui caz al unei transmisii a coronavirsului de la om la om, fiind vorba de un bărbat de 64 de ani, îmbolnăvit după ce soția acestuia s-a întors din China.
Ieri, după-masă, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că epidemia de coronavirus este urgență publică internațională, potrivit New York Times. Oficialii chinezi spun că 171 de oamenii au murit din cauza virusului misterios.
Este clar și, conform oficialilor OMS, infecția cu coronavirus reprezintă o urgență medicală globală. Riscul infectării a depășit China, locul unde virusul a apărut luna trecută.
Organizația avertizează toate statele membre ale Națiunilor Unite că trebuie să trateze această epidemie cu seriozitate. Țările vor decide apoi care sunt măsurile pe care le vor lua: dacă vor închide granițele sau vor anula zborurile.
Ce înseamnă asta, potrivit OMS
„În ultimele săptămâni, am asistat la apariţia unui agent patogen necunoscut anterior, care a generat o epidemie fără precedent.
Trebuie să acţionăm acum pentru a limita răspândirea bolii”, a precizat joi seară Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, în cursul unei conferinţe de presă desfăşurate la Geneva.
În acest moment orice decizie este foarte importantă în vederea stopării răspândirii coronavirsului. Oficialii chinezi spun că se află într-un moment critic al stopării infecțiilor și că, în următoarea perioadă, preconizează micșorarea numărului de infectări, ca mai apoi, să scadă vertiginos.
Astfel că decizia OMS, de acționa urgent, a venit după ce au început să apară cazuri de infecție la persoane care nu au călătorit în China în timpul epidemiei.
Conform celui mai recent bilanţ anunţat de autorităţile chineze, pe teritoriul Chinei se înregistrează 171 de decese generate de coronavirus şi 8.137 de cazuri confirmate.
Pe lângă acestea, există alte 12.167 posibile cazuri, au precizat autoritățile chineze. Bilanțul anterior, comunicat miercuri dimineață, indica 132 de decese și 5.974 de cazuri confirmate.
Se crede că noul virus ar fi apărut anul trecut într-o piață în care se vindeau fructe de mare din centrul orașului Wuhan, care vindea ilegal pește și apoi s-a extins în alte orașe din China, inclusiv Beijing și Shanghai.
Coronavirusul a fost depistat și în alte țări: Statele Unite, Arabia Saudită, Singapore, Thailanda, Nepal, Coreea de Sud, Japonia, Australia, Franța și Canada.
Noul coronavirus, depistat inițial în orașul Wuhan, este contagios și în perioada de incubație – înainte de apariția simptomelor, lucru ce îngreunează eforturile de stopare a răspândirii bolii, potrivit oficialilor chinezi.