Coronavirus și Al Doilea Război Mondial: Angela Merket a făcut cea mai nefericită comparație

Coronavirus și Al Doilea Război Mondial: Angela Merket a făcut cea mai nefericită comparație

Coronavirus face ravagii în Germania, una dintre cele mai afectate țări de epidemie din Europa, după Italia și Spania. În această situație însă, Angela Merkel nu se descurcă foarte bine în moderarea panicii din piață.

La momentul redactării acestui material, în Germania erau înregistrate 12.237 de cazuri de coronavirus, cu aproximativ 3000 de cazuri suplimentare înregistrate în doar ultimele 24 de ore. Acestea s-au reflectat până acum în 28 de decese, o performanță importantă pentru sistemul de sănătate nemțesc. Din păcate, Merkel nu este foarte optimistă în a calma populația pe marginea acestui subiect.

În cel mai recent set de declarații al cancelarului german, Angela Merkel a comparat criza actuală din domeniul sănătății cu criza economică de după Al Doilea Război Mondial. Partea bună este că pandemia este văzută ca o provocare de Merkel. Partea proastă este că, momentan. nu știm când se va opri această criză.

„De la reunificarea germană, nu, de la al doilea Război Mondial, nu a existat o provocare pentru țara noastră care să depindă atât de mult de solidaritatea noastră”, a afirmat cancelarul, într-un discurs televizat adresat germanilor. În definitiv, după cum am spus și eu în mai multe materiale, această perioadă este un test al empatiei și solidarității oamenilor. „Cred cu tărie că vom reuși în această sarcină dacă toți cetățenii consideră într-adevăr că este și sarcina lor”, a subliniat Angela Merkel.

Acest tip de discurs reprezintă o premieră teribilă pentru Merkel, în contextul în care se află la putere din 2005, dar nici măcar în perioada crizei economice din 2008 – 2009 nu a făcut astfel de afirmații și pronosticuri sobre.

„Pentru cineva ca mine, pentru care libertatea de mișcare și de circulație a fost un drept câștigat cu greu, astfel de restricții nu pot fi justificate decât printr-o necesitate absolută”, a explicat Merkel, care a crescut în Germania de Est comunistă. Angela roagă populația să stea în casă pe cât posibil în următoarea perioadă, să evite aglomerațiile și să opteze pentru cumpărături de la distanță. Germania nu este în carantină „Fără strângeri de mâini, spălarea mâinilor cu atenție și cel puțin un metru și jumătate față de persoana următoare și, dacă este posibil, practic niciun contact cu persoanele foarte în vârstă, deoarece sunt deosebit de expuse”, a pledat Merkel.