Corina Crețu demolează minciunile Guvernului Dăncilă: „România riscă să piardă banii pentru spitale de la UE”

Comisarul European pentru Politică Regională, Corina Crețu, atrage atenția: România riscă să piardă fondurile alocate de UE pentru construcția de spitale.

A precizat că așteaptă de un an ca Guvernul să decidă modul în care va folosi finanțarea alocată pentru ridicarea unităților sanitare.

Corina Crețu a amintit că, în patru ani, oficialii au reușit doar să stabilească locurile în care vor fi ridicate spitalele și să facă studii de fezabilitate.

 „Dacă în patru ani de zile nu s-a reuşit decât stabilirea amplasamentelor şi studiile de fezabilitate… Într-adevăr riscă să se piardă banii europeni.  Urmează licitaţiile, construcţia efectivă, lucruri care sunt greu de crezut că vor fi realizate în acest interval de timp. Regulile europene arată că, dacă până în 2023, 90% din lucrările respective nu sunt făcute se dau toţi banii înapoi, se pierd toţi banii.” Corina Crețu, comisar european

Corina Crețu așteaptă răspuns la scrisori de un an

În joc se află 300 de milioane de euro. Dacă nu vor fi folosiți pentru spitale, banii ar putea fi direcționați către alte proiecte. Situație rămâne, însă, confuză.

Corina Crețu amintește că a cerut Guvernului un răspuns clar încă din aprilie 2018. La scrisorile adresate Cabinetului Dăncilă nu a primit încă răspuns.

„Dacă dânşii doresc să folosească banii pentru actuala perioadă de programare, trebuie să avem o solicitare. Am înţeles dintr-o conferinţă de presă că se doreşte fazarea. Deci folosirea acestor 300 de milioane de euro doar pentru documentaţie şi începerea construcţiei efective de la 1 ianuarie 2021. Aceasta am înţeles din presă. La Comisia Europeană nu avem nicio solicitare. Dacă se doreşte să se folosească aceşti bani europeni pentru alte obiective, iar ne trebuie o solicitare şi o notificare către Comisia Europeană, pe care nu o avem.” Corina Crețu, comisar european

Reproșurile venite de la Corina Crețu și promisiunile Sorinei Pintea

În ciuda neclarităților subliniate de comisarul Corina Crețu, ministrul Sănătății anunța la început de aprilie că se vor face cel puțin trei spitale regionale. Este vorba despre unitățile de la

Cluj, Iași și Craiova, despre care ministrul Sorina Pintea spunea că „se vor construi, indiferent de polemica din jurul lor”.

Sorina Pintea se declara „surprinsă de ce se discută în spațiul public” în legătură cu spitalele regionale.

Ministrul a amintit că estimarea de cheltuieli pentru ridicarea unui spital regional ajunge la 400 de milioane de euro.

De la UE, România ar putea folosi doar câte 50 de milioane de euro (bani europeni) pentru fiecare spital, sublinia Sorina Pintea.

„Nu poți utiliza 50 de milioane de euro pentru a finanța un spital care costă 400 de milioane de euro.” Sorina Pintea, ministrul Sănătății

PSD a promis alte 5 spitale regionale în campania electorală din 2016. Sorina Pintea a precizat că acestea vor fi construite din „alte surse”, inclusiv prin încheierea unor parteneriate public-private.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI