Coreea de Nord ajută Rusia în războiul din Ucraina. SUA și Japonia au condamnat decizia

de: Corina Oprea
26 10. 2023

Războiul dintre Rusia și Ucraina continuă și situația este departe de a reveni la normal. Lupte crunte continuă să aibă loc pe teritoriul ucrainean și se pare că armata lui Putin primește un sprijin semnificativ. Mai exact, SUA și Japonia acuză că Rusia primește arme din partea Coreei de Nord.

Coreea de Nord ar livra arme către Rusia

Încă de la începutul acestei luni, SUA a acuzat Coreea de Nord de înțelegeri ascunse cu Rusia. Mai exact, la întâlnirea lui Vladimir Putin cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, cei doi s-ar fi înțeles să colaboreze în ceea ce privește războiul cu Ucraina.

Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia au emis o condamnare categorică către liderul coreean. Astfel, susțin, în continuare, ideea furnizării de echipamente militare din partea Coreei de Nord către Rusia, avertizând că aceste livrări vor aduce cu sine un cost uman semnificativ în cadrul conflictului Moscova împotriva Ucrainei.

Prin intermediul unei declarații comune, SUA și aliații lor din Asia au confirmat cu certitudine că astfel de transferuri de armament s-au produs între cele două țări izolate pe plan internațional. Astfel, vor să tragă un semnal de alarmă asupra numărului de victime ce ar putea crește considerabil.

„Astfel de livrări de arme, dintre care câteva confirmăm acum că au fost finalizate, vor crește semnificativ bilanțul uman al războiului de agresiune al Rusiei.

Vom continua să lucrăm împreună cu comunitatea internațională pentru a dezvălui încercările Rusiei de a achiziționa echipament militar din (Coreea de Nord)”, au spus mai mulți diplomați ai celor trei țări.

Rusia neagă vehement acuzațiile

Acestea zvonuri au ajuns și la urechile liderilor ruși, care neagă vehement aceste acuzații. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, susține că informațiile conform cărora Rusia ar primi muniții din Coreea de Nord ar fi doar niște povești.

Te-ar putea interesa și: Vladimir Putin a avut un atac cardiac? ‘Zăcea întins pe podea, dându-și ochii peste cap’, susțin surse din Rusia

Oficialul spune, în schimb, că Washingtonul nu a reușit să dovedească acuzația și încearcă să facă rău Rusiei. Astfel, consideră că cele rivalii au în plan doar să pună Rusia într-o ipostază nepotrivită.

Ministrul de externe sud-coreean, Park Jin, secretarul de stat american, Antony Blinken, și omologul său japonez, Yoko Kamikawa, au accentuat că transferurile de armament, atât către, cât și dinspre Coreea de Nord, constituie o încălcare a rezoluțiilor adoptate de Consiliul de Securitate al ONU.

Acest lucru este de grav, având în vedere că Rusia, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate, a susținut anterior aceste rezoluții.

Seul, Washington și Tokyo au subliniat că efectuează o monitorizare atentă a tuturor materialelor furnizate de Rusia către Coreea de Nord, care ar putea susține obiectivele militare ale lui Kim Jong-un. Astfel, fac tot posibilul să nu susțină încercările celor două state de a se alia în ceea ce privește muniția.

„Suntem profund îngrijorați de potențialul oricărui transfer de tehnologie nucleară sau legată de rachete balistice către Coreea de Nord”, se arată în declarația oficială.

Putin și-a testat rachetele

Putin a testat o rachetă balistică termonucleară, iar rezultatul a fost tocmai pe placul său, precizând că echipamentul s-a ridicat la nivelul așteptărilor sale. Liderul rus ar fi urmărit online, direct de la Kremlin, lansarea rachetelor balistice Iars și Sineva, „ca răspuns la o lovitură nucleară a unui inamic simulat”.

O rachetă Iars a fost ridicată în aer de pe platforma de lansare de la cosmodromul Plesețk și a avut ca destinație terenul de antrenament Kura din Kamceatka. În același timp, racheta Sineva a fost lansată cu succes din Marea Barents, fiind catapultată de pe submarinul nuclear Tula.

Citește și: Rusia, ajutor la iarnă pentru China și Ungaria. Decizia luată în premieră la Kremlin

Aeronavele de tip Tu-95MS au jucat un rol important în lansarea rachetelor de croazieră în cadrul exercițiului.Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, a precizat la TV că „obiectivele de instruire au fost îndeplinite în totalitate”.

La data de 25 octombrie, Consiliul Federației a dat undă verde unei legi ce anulează ratificarea Tratatului de Interzicere Completă a Testelor Nucleare (CTBT). Acest tratat stipulează că țările care au semnat pro obligă să înceteze testarea armelor nucleare și să renunțe definitiv la astfel de teste.