Copil de 11 ani, salvat în ultima clipă de la înec la Costinești. Steagul roșu era arborat, iar părinții îl urmăreau de la mal

de: Violeta Badea
26 08. 2024

Într-o zi agitată pe litoralul românesc, steagul roșu a fost arborat pe plajele de la Costinești din cauza valurilor înalte și curenților puternici. Cu toate acestea, duminică, 25 august, un băiat de 11 ani s-a înecat. Astăzi, 26 august, un alt minor de aceeași vârstă a fost la un pas de a-și pierde viața în apele Mării Negre. Din fericire, însă, acesta a fost salvat în ultima clipă de salvamari.

Minor de 11 ani, salvat în ultima clipă de la înec la Costinești

În ciuda steagului roșu care semnala interdicția de a înota, băiatul de 11 ani a intrat în apă, iar curenții puternici l-au dus rapid în larg. Părinții săi, care observau de pe mal, nu au putut interveni în timp util.

Din fericire, salvamarii au reușit să-l localizeze și să-l aducă la mal. Eforturile lor, combinate cu ajutorul unei doctorițe aflate pe plajă, au fost esențiale pentru salvarea copilului.

”L-am adus la mal, l-am dat de pe skijet, i-am oferit primul ajutor. Am întâlnit o doamnă, era de la SMURD, am chemat-o repede”, a declarat Cristian Oglan, angajat al bazei nautice, potrivit stirileprotv.ro.

Tânăr de 20 de ani, salvat de la înec în Jupiter

Într-o altă situație de urgență, un tânăr de 20 de ani a fost salvat din marea furioasă din Jupiter de echipa de salvatori, totul cu ajutorul unui ski jet.

De asemenea, martorii au relatat cum acesta a fost văzut cerând ajutor disperat. ”Stătea cu mâinile pe sus și cerea ajutor, dar era prea departe pentru a putea ajunge singur înapoi”, a spus un martor, conform aceleiași surse.

În ciuda eforturilor salvamarilor, problematica semnalizării pericolelor, precum gropile formate aproape de mal, rămâne nerezolvată. Aceste gropi, provocate probabil de lucrările de lărgire a plajelor, nu sunt marcate corespunzător, punând viețile turiștilor în pericol.

Citește și Alertă pe litoral. Cantităţi mari de E.coli în Marea Neagră. DSP a anunțat care sunt zonele periculoase!

”S-a creat o diferență foarte mare de nivel”

Administrația Națională și autoritățile locale pasează responsabilitatea semnalizării pericolelor către salvamari, care, din cauza condițiilor meteorologice și a curenților schimbători, nu pot efectua o verificare completă a zonei.

Specialiștii de la Institutul de Cercetări Marine Constanța sugerează o scanare detaliată a zonei pentru a identifica și remedia problemele cauzate de lucrările recente.

”Prin adăugarea nisipului doar în zona de plajă, pe care noi călcăm și neadăugarea nisipului în continuare pentru crearea unei pante line în zona submersă, acolo unde intrăm în apă, s-a creat o diferență foarte mare de nivel.”, a explicat Florin Timofte, directorul institutului.

Sezonul estival a fost marcat de tragedii, cu 21 de decese raportate pe litoral până acum. Autoritățile sunt în continuare în alertă, iar steagul roșu va rămâne arborat pentru a avertiza turiștii asupra pericolelor din apă.

Citește și Cum arată o cameră de 38 de lei pe noapte în Eforie Nord, în cadrul programului Litoralul pentru toți!