Copiii care vin din Ucraina fără părinți primesc ajutor. Cine îi va lua de la graniță
Mii de copii ucraineni au intrat până astăzi pe teritoriul țării noastre din Ucraina, în contextul conflictului militar din țara vecină. Dintre aceștia, mulți sunt care au ajuns în România fără părinți, iar ei beneficiază de codiții speciale de preluare în evidență.
Unde sunt duși copiii care vin din Ucraina fără părinți
Copii care intră pe teritoriul țării noastre însoțiți de cel puțin un părinte beneficiază de statul de refugiat. Părinții pot decide ulterior dacă solicită azi în România sau călătoresc în altă țară, potrivit ONG-ului Alianța România Fără Orfani (ARFO).
În ceea ce îi privește pe copiii orfani, ori care pătrund pe teritoriul țării neînsoțiți de un părinte, aceștia sunt preluați în evidență de DGASPC, structura județului de care aparține punctul vamal pe unde au intat în România.
Copiii care intră pe teritoriul României lipsiți de îngrijire părintească vor fi preluați în evidență de către DGASPC din județul de care aparține punctul de trecere a frontierei și vor identifica soluții de plasare a copiilor în regim de urgență. Acești copii NU pot fi duși în tabere, pensiuni sau alte facilități unde nu este posibilă instituirea măsurii de plasament ci DOAR în servicii rezidențiale acreditate, sau la persoane sau familii care vor avea parte de evaluarea DGASPC în vederea instituirii plasamentului în regim de urgență”, conform ARFO.
În privința copiilor lipsiți de îngrijire părintească, Alianța România Fără Orfani (ARFO) și membrii acesteia acționează doar în colaborare cu autoritatea centrală și autoritățile locale pentru a facilita accesul acestora la resursele comunității.
Atragem atenția asupra faptului că situațiile de conflict cresc gradul de vulnerabilitate și rata de incidență a oamenilor exploatați și a victimelor traficului de persoane. Vă încurajăm să coordonați acțiunile individuale cu autoritățile locale și, în cazul în care identificați cazuri de copii fără părinți să vă asigurați că au fost luați în evidența DGASPC din județul sau sectorul în care se află”, semnalează sursa citată.
Aproape 20.000 de copii refugiați ucraineni au intrat în România de la începutul războiului
Conform datelor centralizate miercuri la ora 08.00, până acum , pe teritoriul țării noastre au intrat 18.000 de copii, a declarat premierul Nicolae Ciucă după ședința de task-force de la Guvern. În total au fost înregistrați 118.461 de refugiați din Ucraina, din care 70.026 au părăsit deja teritoriul țării.
În România au rămas 46.435 de persoane, aproximativ 39% din numărul total de cetățeni ucraineni care intrat în țara noastră.
Prim-ministrul a anunțat că 1.070 de persoane au cerut azil, în timp ce 476 au rămas în centrele de azil.