Convorbirile cutremurătoare ale soldaţilor ruşi. Mii de apeluri telefonice, interceptate: „Sunt atât de speriaţi că se rănesc singuri”

de: Ștefan R. Apostol
24 02. 2023

Încă din primele zile ale războiului declanșat de Rusia împotiva Ucrainei, ca dovadă a slabei pregătiri tehnice, serviciile de securitate ucrainene reușeau să intercepteze convorbirile cutremurătoare ale soldaţilor ruşi și familiile lor. Cele mai recente date arată că numărul acestor interceptări a crescut la cel puțin 2.000 de convorbiri, iar majoritatea arată cât desperiați sunt membrii trupelor rusești aflați pe teritoriul Ucrainei. În același timp, noi documente apărute în spațiul public arată planul lui Putin de a anexa Belarusul, statul care îl susține și azi în operațiunile speciale din Ucraina, dar fără a se implica direct în conflict.

Convorbirile cutremurătoare ale soldaţilor ruşi interceptate de ucraineni

Serviciile de securitate ucrainene în tot acest an de război au reușit să intercepteze convorbirile cutremurătoare ale soldaţilor ruşi, oficialii spunând că au în acest moment peste 2.000 de astfel de înregistrări, majoritatea prezentând soldați tineri ruși speriați, traumatizați și care nu înțeleg de fapt ce se întâmplă și care-și doresc să scape din acel calvar.

Aproximativ 2.000 de înregistrări secrete ale unor conversații interceptate între soldații ruși din Ucraina și cei dragi de acasă oferă o nouă perspectivă sfâșietoare asupra războiului de un an al lui Vladimir Putin. În centrul acestor conversații auzite în convorbiri telefonice interceptate se află un mister uman: Cum ajung oamenii crescuți cu un simț al binelui și al răului să accepte și să comită acte de violență teribile?

Într-una din convorbiri, un soldat rus îi spune mamei sale că tinerii ucraineni morți în primul său schimb de focuri semănau cu el. Un altul îi explică soției sale că este beat pentru că alcoolul face mai ușor să ucidă civili, iar n al treilea vrea ca prietena lui să știe că, în toată această groază, visează doar să fie cu ea, iar alții spun că „Sunt atât de speriaţi că se rănesc singuri”.

Cei de la Agenția de presă The Associated Press au publicat un material în care spun că au fost  identificate convorbirile cutremurătoare ale soldaţilor ruşi efectuate în martie 2022. Majoritatea acestor convorbiri erau între soldații dintr-o divizie militară rusă.

Sunt mii de apeluri telefonice interceptate, cutremurătoare

AP mai spune că i-au întrebat și pe procurorii ucraineni despre aceste înregistrări, iar aceștia spuneau că majoritatea acestor soldați ale căror convirbiri au fost interceptate, erau cei care comiteau crime de război în Bucha, un oraș de lângă Kiev care a devenit un simbol timpuriu al atrocităților rusești. Sunt cazuri disperate ale unor tineri ruși, care în încercarea de a scăpa de anumite probleme, datorii, luau decizia de a se înrola în armată, fără să realizeze ce avea să se întâmple:

„Pur și simplu nu eram pregătită din punct de vedere emoțional pentru ca copilul meu să plece la război la vârsta de 19 ani. Niciunul dintre noi nu a experimentat așa ceva, că fiul tău va trăi într-o perioadă în care va trebui să meargă să lupte.

Nimeni nu a crezut că va fi atât de teribil. Fiul meu a spus doar un singur lucru: ‘Conștiința mea este curată’. Ei au deschis primii focul’. Asta e tot.””, povestește mama unui astfel de tânăr pentru AP.

Vezi și: Volodimir Zelenski rupe tăcerea despre scopul suprem al Ucrainei și al aliaților împotriva Rusiei. Dezvăluirea explozivă care pune în încurcătură Occidentul

O astfel de discuție, cu adevărat cutemurătoare, avea să fie înterceptată de securitatea ucraineană, în care un tânăr soldat, aflat înc din 24 februarie în luptă, vorbește cu mama sa:

Mama: „Când ți-a fost frică?”
Leonid: „Când comandantul nostru ne-a avertizat că vom fi împușcați, 100%. Ne-a avertizat că, deși vom fi bombardați și împușcați, scopul nostru era să trecem.”
Mama: „Au tras în voi?”
Leonid: „Bineînțeles că da. Noi i-am învins.”
Mama: „Mhm. Ați tras din tancurile voastre?”
Leonid: „Mamă, a fost o bătălie. Și un tip apărea pur și simplu, știi? Poate că scotea un lansator de grenade… Sau am avut un caz, un tânăr a fost oprit, i-au luat telefonul mobil. Avea toate aceste informații despre noi în mesajele de pe Telegram – unde să bombardeze, câți eram, câte tancuri avem. Și asta e tot.”
Mama: „Deci ei știau totul?”
Leonid: „A fost împușcat chiar acolo, pe loc.Avea 17 ani. Și asta a fost, chiar acolo. Era un prizonier. Era un tip de 18 ani. Mai întâi, a fost împușcat în picior. Apoi i-au fost tăiate urechile. După aceea, a recunoscut totul și l-au omorât.”
Mama: „A recunoscut?”
Leonid: „Noi nu-i întemnițăm. Adică, îi omorâm pe toți.”
Leonid: „Sunt oameni aici care se împușcă. O fac pentru banii de asigurare. Știți unde se împușcă?”
Mama: „Asta e o prostie, Lionia.”
Leonid: „În partea de jos a coapsei stângi.”
Mama: „E o prostie, Lionia. Sunt nebuni, știi asta, nu?”
Leonid: „Unii oameni sunt atât de speriați încât sunt gata să se rănească doar ca să plece.”
Mama: „Da, este frică, ce poți să spui aici, este frica omului. Toată lumea vrea să trăiască. Nu argumentez pe tema asta, dar te rog să nu faci asta. Ne rugăm cu toții pentru tine. Ar trebui să-ți faci cruce ori de câte ori ai ocazia, să te îndepărtezi de toată lumea și să o faci. Ne rugăm cu toții pentru tine. Cu toții suntem îngrijorați”.
Leonid: „Eu stau aici și știi care este situația? Sunt acum la 30 de metri de un cimitir imens.” (râde)
Mama: „Oh, e oribil… să se termine curând.”

Și astfel de interceptări, din cele peste 2.000, sunt la fel de dramatice, ceea ce arată pe de-o parte frica rușilor, pe de alta cruzimea unora dintre soldații ambelor tabere.

Belarus ar putea face parte din Federația Rusă înainte de 2030

Președintele rus Vladimir Putin plănuiește să preia națiunea independentă Belarus până la sfârșitul deceniului, potrivit unor documente scurse scrise de personalul său. Michael Weiss și Holger Roonemaa de la Yahoo News au obținut un document strategic intern rusesc de la biroul executiv al lui Putin, care a dezvăluit un plan detaliat privind modul în care Belarusul va fi preluat de Rusia.

„Documentul prezintă în detalii granulare o anexare treptată prin mijloace politice, economice și militare a unei națiuni europene independente, dar neliberale, de către Rusia”, au scris Weiss și Roonemaa.

Scris în 2021, documentul administrației prezidențiale a lui Putin arăta că scopul final al ambițiilor sale era dezvoltarea unei uniuni politice între Rusia și Belarus înainte de sfârșitul anului 2030.

Cei doi jurnaliști, Weiss și Roonemaa, au remarcat că documentul a dezvăluit, de asemenea, că s-a reflectat mult asupra fuziunii celor două țări, inclusiv asupra modului exact în care legile din Belarus vor fi modificate pentru a se potrivi cu cele din Federația Rusă.

Potrivit jurnaliștilor de la Yahoo News, noua uniune dintre Belarus și Rusia ar urma să își coordoneze politicile de apărare și externe, iar fiecare țară ar urma să coopereze, de asemenea, în domeniul politicii comerciale și economice, cu scopul de a promova interesele Rusiei și de a răspândi hegemonia rusă în zonă.

„Acest lucru ar elimina orice rămășiță de suveranitate a Belarusului și ar reduce o țară de mărimea Kansas-ului, cu 9,3 milioane de locuitori, la statutul de satelit al Moscovei.

Aceasta i-ar pune pe belaruși la mila priorităților Kremlinului, fie că este vorba de agricultură, industrie, spionaj sau război”, au adăugat jurnaliștii de la Yahoo News.

O amenințare majoră pentru țările vecine

Noua uniune dintre Belarus și Rusia ar reprezenta, de asemenea, un risc major de securitate pentru națiunile care se învecinează cu noua uniune, Letonia, Lituania și Polonia – toate acestea fiind membre NATO.

„Pentru unii observatori, strategia confirmă ceea ce a fost de mult timp evident și, uneori, recunoscut în mod deschis, atât de Moscova, cât și de Minsk”, au adăugat Weiss și Roonemaa.

Analiștii politici s-au temut de mult timp că Rusia își va folosi în cele din urmă puterea politică și culturală asupra Belarusului pentru a aduce țara în cadrul federației sale, dar puțini au bănuit că acest lucru se va întâmpla atât de departe.

Yahoo News a vorbit cu fostul șef al Serviciului de Informații Externe al Estoniei, Ranier Saks, care a declarat pentru organizația de știri:

„În marea schemă a lucrurilor, acest document nu este diferit de ceea ce ați putea crede că Rusia vrea de la Belarus. Bineînțeles, Rusia va prelua controlul asupra Belarusului, dar întrebarea este dacă o va face cu prețul independenței.

Este surprinzător pentru mine de ce acest obiectiv – 2030 – este stabilit atât de departe. De ce ar trebui ca Rusia să aștepte atât de mult?, a declarat.”, a declarat Ranier Saks.

Liderul opoziției belaruse în exil Svetlana Tsikhanovskaya s-a pronunțat împotriva uniunii preconizate în documentul care a făcut obiectul scurgerilor de informații, numind-o o amenințare la adresa țării sale și a poporului său.

Președintele Alexandr Lukașenko nu a comentat încă știrile dezvăluite de documentul divulgat, deși ar trebui să așteptăm un cuvânt de la el în curând, deoarece rareori ratează o ocazie de a-și mărturisi dragostea pentru Vladimir Putin și Federația Rusă.