Controverse despre viața Regelui Mihai: a fost conceput înainte de căsătorie și a vorbit târziu
Regele Mihai rămâne încă o figură importantă pentru istoria României, chiar și după moartea sa. A fost în atenția publicului încă de mic și viața sa nu a fost lipsită de controverse.
Regele Mihai a oferit puține detalii din viața sa și a preferat să vorbească mai mult despre viața în exil. Relatări despre copilăria sa au apărut, însă, în diverse volume publicate de-a lungul timpului, potrivit Adevărul.
„Evenimentele din viaţa sa, chiar din momentul naşterii, au fost consemnate în jurnalele altor membri ai familiei regale, în însemnările zilnice ale bunicii sale, regina Maria şi ale tatălui său, viitorul rege Carol al II-lea. Mărturii orale s-au păstrat de la mama sa, principesa Elena, de la unchiul său, prinţul Nicolae şi chiar de la regele Mihai“.
Profesorul Traian Lazăr
Viața Regelui Mihai, complicată încă de la naștere
Sunt multe controverse legate de copilăria Regelui Mihai. Mulți au speculat că, de fapt, nu este fiul lui Carol al II-lea și că a fost conceput în perioada de logodnă a părinţilor.
Unii istorici afirmau chiar că a vorbit foarte târziu și chiar că s-ar fi născut surdo-mut.
„Deşi mica fiinţă a venit pe lume cam cu o lună mai devreme, este cu adevărat un băieţel frumos şi a intrat din toate puterile în momentul în care a venit în bătrâna şi reaua noastră lume (…) L-am numit Mihai, ca să aibă un nume românesc cu adevărat popular“, nota bunica acestuia, Regina Maria.
„Numele lui, care simbolizează întregirea neamului şi era deosebit de drag românilor, dădea parcă micului vlăstar domnesc un nimb de glorie şi de fericire. Se observă uşor că nou-născutul Mihai a venit pe lume la 7 luni şi 15 zile de la căsătoria părinţilor (10 martie 1921). A fost o naştere prematură? Poate. Dar s-a vehiculat şi ideea că Mihai ar fi, în realitate, fructul dragostei dintre principesa Elena şi colonelul Mano (Constantin Manos) comandant al trupelor de gardă ale Curţii regale a Greciei în exilul din Elveţia”.
Profesorul Traian Lazăr
În 1922, bunica sa, Regina Maria, povestea cum se comporta Regele Mihai când era copil.
„Mihai al nostru este o frumuseţe, un dolofan rozaliu şi alb, o comoară zâmbitoare, cu incredibile gropiţe în obraji. Toată feţişoara lui este numai gropiţe“, iar în 9 aprilie 1922 „copilul este adorabil, absolut o scumpete şi se face pe zi ce trece tot mai frumos. Nu pot spune că este cu adevărat o frumuseţe, pentru că pentru moment are ochii cam mici şi o ureche are tendinţa să stea depărtată de cap, este mai mare decât cealaltă. Amândoi bunicii lui au urechile depărtate aşa că are pe cine moşteni. Are însă cea mai superbă piele, cele mai adorabile gropiţe şi gură care se pot vedea”.
Mihai, încoronat rege la vârsta de 6 ani
Principele Carol al II-lea a renunțat prima dată la tron în 1925, iar un an mai târziu, Mihai era încoronat rege.
„După ce a devenit rege, la nici 6 ani, prin renunţarea la tron al lui Carol al II-lea, reşedinţa regelui Mihai şi a principesei-mamă Elena o constituia palatul de la Şosea (şoseaua Kiseleff). Gurile rele spuneau că Mihai «se născuse surdo-mut». Pentru a combate acest zvon, principesa mamă-Elena a decis să deschidă uşile palatului pentru a primi oameni politici, ziarişti şi mulţi alţii în scopul de a-i lăsa să constate ei înşişi că Copilul – Rege era absolut normal. Acesta le-a vorbit mult şi înţelepciune, în ciuda vârstei fragede, iar legenda a fost distrusă“.
Traian Lazăr, profesor
Imediat după încoronare, copilul a rostit o frază care rămâne celebră și azi. „Voi fi cuminte ca rege, dar voi avea dreptul să mă joc, nu-i aşa?”
Regele Mihai a murit pe 5 decembrie 2017, la domiciliul său din Elveția. Decesul a intervenit după mai bine de un an și jumătate în care a stat la pat, fiind grav bolnav. Regele Mihai avea 96 de ani.