Proteste în România. Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii. Intrarea în Portul Constanța, blocată UPDATE
Continuă protestele fermierilor și transportatorilor! Este a șasea zi în care au loc negocieri între fermieri, transportatori și reprezentanții ministerelor. Din păcate, toate discuțiile de până acum au eșuat, însă premierul Marcel Ciolacu a făcut și un anunț de ultimă oră!
Înțelegere între ministrul Agriculturii și fermieri
UPDATE 15 ianuarie, ora 21:01: Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, și reprezentanții fermierilor ce au declanșat proteste în mai multe orașe din țară, ar fi ajuns la un acord, luni, 15 ianuarie 2024. Este vorba despre un document cu mai multe propuneri, ce urmează a fi evaluate de experți.
„O să avem o întâlnire în care o să ne consultăm, pentru că o mare parte dintre solicitările noastre au fost agreate de ministru. Probabil, vom decide să suspendăm orice iniţiativă de a efectua proteste până la ajungerea unui termen”, a explicat reprezentantul fermierilor din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) Marius Micu.
Lista propunerilor ce ar urma să fie dezbătute
Propunerile din documentul asupra căruia ministrul Agriculturii, Florin Barbu, și reprezentanții asociațiilor de fermieri au ajuns de acord sunt cele expuse în rândurile de mai jos.
Propunere 1. Acordarea în regim de urgență a plăților APIA, pentru schemele care nu țin și de alte termene. Termen: 29 februarie 2024.
Propunere 2. Derogare GAEC 7 si GAEC 8. Clarificarea condițiilor în care se aplică cele două GAEC-uri începând cu anul de cerere 2023-2024 și diminuarea procentului de sancțiuni la nivel minim, în baza forţei majore. Termen: 31 ianuarie 2024.
Propunere 3. Compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectați de importurile din Ucraina prin adoptarea de culoare separate si monitorizare importuri prin sigilii electronice cu GPS în portul Constanța. Termen: în anul 2024.
Propunere 4. Acordarea de credite cu dobândă subvenţionată pentru capital de lucru şi investiții în ferme, cu marja dobânzii de maxim 2% +ROBOR. Termen: 29 februarie 2024.
Propunere 5. Utilizarea suplimentară a cadrului temporar Ucraina pentru acordarea către fermieri pentru plata în regim de urgență a sprijinului de 100 euro/ha pentru culturile agricole înfiinţate în toamna anului 2022. In cazul în care, după rectificarea bugetară se vor identifica sume disponibile la MF, se va lua în calcul şi compensarea culturilor din primăvara anului 2023. Termen: 31 mai 2024.
Propunerea 6. Actualizarea valorii ajutorului de stat privind rambursarea accizei pentru motorina achiziționată şi utilizată în agricultură. Termen: 30 iunie 2024.
Propunerea 7. Modificarea în regim de urgenţă a Ordonanțel 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Echivalarea permisului categoria B cu TR şi a celei B1 cu TRI, precum și înmatricularea utilajelor se vor realiza numai prin supunerea înregistrării acestora la primărie, fără obligativitatea CIV și respectiv a ITP-ului indiferent de tonaj, cu exonerarea aplicării dispoziților în materie în anul 2024, concomitent cu modificarea corespunzătoare a proiectului de lege aflat în dezbatere în Senatul României. Termen: proxima şedinţă de guvern.
Propunerea 8. Asumarea revizuirii și adoptării legislației necesare, în actualul exercițiu parlamentar, privind durata minimă a contractului de arendă, precum și concesionarea pășunilor. Termen: 30 iunie 2014 – Parlamentul Romaniei
Propunerea 9. Apa gratuită pentru infrastructura principală de irigații în anul 2024.
Propunerea 10. Subvenţionarea a 50% din costurile suportate cu energia electrică de către OUAI-uri.
Propunerea 11. Modificări legislative 2024: Modificarea Legii 34/2013 și Legii 170/2023 și a Legii 138/2004 asimilarea amenajărilor locale de irigaţii cu subvenţionarea ca si a OUAI, inclusiv amplasarea de panouri fotovoltaice în amenajările secundare de irigații doar cu acordul OUAI -urilor; implementarea și operaţionalizarea Sistemului National de Gestionare a Riscurilor din Agricultură.
Propunerea 12. Ordonanța de urgență privind amânarea ratelor se află în avizare la Consiliul Concurenţei. Termen: proxima şedinţă de guvern
Propunerea 13. Realizarea împreună cu fermierii a unui studiu de impact privind utilizarea sistemului antigrindină din zona Vrancea.
„Fermierii au declarat că rezultatele obținute în urma dezbaterilor le dau încredere că pot găsi în ministrul Agriculturii un partener de dialog, ce propune soluții pentru sustenabilitatea fermierilor. Cei prezenți au subliniat că vor urmări îndeaproape realizarea obiectivelor asumate prin procesul verbal semnat la finalul întâlnirii”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.
Trafic îngreunat pe mai multe șosele
UPDATE 15 ianuarie, ora 20:08: Șoferii de camioane trebuie să aștepte, pe sensul de ieșire din țară, în punctele de frontieră cu Ungaria, între 90 și 330 de minute. Cel mai agomerat punct de trecere a frontierei este Pelea, în județul Satu Mare, din cauza protestatarilor.
Traficul este îngreunat și la Siret, potrivit informațiilor din spațiul public, șoferii de TIR-uri și autoturisme de capacitate mică fiind implicați aprig în manifestații.
Portul Constanța, blocat de protestatari
UPDATE 15 ianuarie, ora 20:03: Protestatarii din agricultură și transport au blocat, luni seară, Portul Constanța. Zeci de TIR-uri și autoturisme de capacitate mică s-au așezat în așa fel încât circulația spre porturile 7, 8 și 9 nu poate fi efectuată.
Autocamioanele care trebuie să ajungă la nave, pentru efectuarea operațiunilor de încărcare-descărcare, au fost blocate din cauza TIR-urilor ce se întind pe mai mulți kilometri, potrivit Antena 3 CNN.
La fața locului s-au deplasat mai multe echipaje ale Jandarmeriei și Poliției, în încercarea de a negocia cu șoferii de TIR-uri și autoturisme de capacitate mică astfel încât activitatea ce ține de comerț să nu poată fi blocată, iar protestatarii să își poată continua, de asemenea, manifestațiile.
Știre inițială
Protestele fermierilor și transportatorilor continuă. Ce a cerut Marcel Ciolacu
Sunt șase zile consecutive de când protestele fermierilor și transportatorilor continuă. Reprezentanții protestatarilor au anunțat că negocierile de la Guvern au picat, așa că revolta va continua la nivel național. În acest context, premierul Ciolacu le-a cerut miniștrilor „urgentarea elaborării actelor normative care să rezolve problemele semnalate de fermieri și transportatori”.
Luni, 15 ianuarie 2024, Marcel Ciolacu a avut o întâlnire la Palatul Victoria cu miniștrii implicați în negocierile cu transportatorii și fermierii protestatari și a făcut un anunț de ultimă oră, precizând că există și o linie roșie.
„Negociem în continuare cu bună-credință cu protestatarii. Avem o totală disponibilitate la dialog, totul până la măsurile privind reducerea evaziunii fiscale. Aceasta este linia roșie peste care nu putem trece”, a afirmat Ciolacu, conform comunicatului Executivului.
Se verifică problemele semnalate de protestatari
Totodată, la Guvern s-a discutat despre verificarea problemelor semnalate de cei care protestează. Conform datelor, din octombrie 2023 până în prezent, nu au intrat cereale ucrainene pe piața internă din România, fiind vorba doar despre tranzit către Portul Constanța, acolo de unde mărfurile au plecat spre export.
În prezent, în localitatea Afumați din județul Ilfov, circulația este restricționată pe prima bandă pe ambele sensuri, fiind ocupată de autocamioane, în contextul protestului transportatorilor, după cum a anunțat Centrul Infotrafic al IGPR.
„Se estimează ca aceste proteste să continue și pe parcursul zilei, existând posibilitatea ca traficul să fie îngreunat în anumite zone din țară, în special pe șosele de centură ale marilor orașe sau la intrările în acestea”, a transmis Centrul Infotrafic.
Au blocat circulația în mai multe orașe din țară
Fermierii și transportatorii din toată țara sunt nemulțumiți și au blocat circulația în mai multe orașe. Președintele Federației Operatorilor de Transport (FORT), Augustin Hagiu, a vorbit despre protestul spontan al acestora.
„Vrem să obținem măcar minimul necesar pe care îl dorim noi. Echivalarea categoriei TR cu categoria B, înmatriculările cu numerele de primărie cu numere naționale, creditele subvenționate de către stat pentru agricultori, RCA-urile… La un tractor care circulă pe un drum public cinci zile pe an, este 2.000-3.000 de lei o asigurare”, susține un fermier.
„Transportatorii au declanșat protestul. Spontan au început să declanșeze, ca să spun așa. Din ce în ce mai mulți se alătură, inclusiv fermierii. Transportatorii invocă, pe bună dreptate, că RCA-urile au explodat.
Și, într-adevăr, s-au triplat, în ultimii trei-patru ani de zile. Sunt nemulțumiți de tot ceea ce se întâmplă în frontieră, abuzurile de la cântărire, toate inadvertențele care apar, blocajele, coloanele, timpii de așteptare. Nu există dialog, nu există comunicare. Poate, în urma acestui protest, să obțină o întâlnire”, a spus președintele FORT, Augustin Hagiu.
Citește și: Protestele sindicaliștilor continuă în România. Ce se întâmplă cu pensiile militare, autoritățile anunță