Continentul secret descoperit sub Europa. Ce au aflat acum cercetătorii despre misterioasa Adria

de: Ștefan R. Apostol
23 05. 2020

Cu sute de milioane de ani în urmă, Pământul avea un supercontinent uriaș pe nume Pangea. Pangea s-a dezlănțuit în cele din urmă în masele mai mici, care apoi s-au fragmentat și au devenit continentele noastre moderne.

Continentul secret descoperit sub Europa datează de 120 milioane de ani

Harta lumii arăta foarte diferit acum 240 de milioane de ani. Continentele moderne ale Pământului au fost reunite într-un supercontinent în formă de Pac-Man, cunoscut sub numele de Pangea, care în cele din urmă s-a împărțit în două fragmente: Laurasia în nord și Gondwana în sud. Primul a devenit Europa, Asia și America de Nord. Acestea din urmă s-au dispersat pentru a forma Africa modernă, Antarctica, America de Sud și Australia.

Acum, oamenii de știință au descoperit soarta unui al optulea continent care s-a născut din sânul Gondwana, pe care l-au numit Adria Mare. Un studiu publicat săptămâna trecută a arătat că forțele geologice au mutat încet masa de teren de dimensiunea Groenlandei de sub sudul Europei între 120 de milioane și 100 de milioane de ani în urmă. Noi cercetări arată că un al optulea continent a alunecat sub ceea ce este acum Europa de Sud acum aproximativ 120 de milioane de ani, și este încă ascuns adânc pe Pământ. Oamenii de știință au numit acest continent pierdut „Adria Mare”. Regiunile sale cele mai înalte au format lanțuri montane în toată Europa, cum ar fi Alpii.

Continentul secret descoperit sub Europa. Ce au aflat acum cercetătorii despre misterioasa Adria

Continentul era deja pe jumătate scufundat pentru a începe, dar, în timp ce se zvârcolea spre mantaua Pământului, stratul interior stâncos al planetei noastre, stratul său superior s-a îndepărtat, începând să devină furaje pentru munți în ceea ce sunt acum 30 de țări europene. Douwe van Hinsbergen, autorul principal al studiului, a comparat subducția continetului „Adria Mare” cu actul de a înfige un braț îmbrăcat sub marginea unei mese.

„Să presupunem că ai un pulover. În timp ce împingeți brațul sub masă, mâneca puloverului rămâne în urmă, pliată și  în sus. Mâneca pliată este „echivalentul câtorva kilometri superiori ai scoarței Adriei, iar brațul tău este placa care acum se scufundă în manta, la sute sau chiar mii de kilometri sub picioarele noastre”, a spus van Hinsbergen.

Aceste „falduri de pulover” au devenit centuri de munte eurasiatice precum Apeninii din Italia, Dinarides din Bosnia și Herțegovina, Alpii Elvețieni, munții Zagros din Iran și Himalaya.

Ce au aflat acum cercetătorii ajută la reconstruirea istoriei geologice a continetului Adria Mare

Pentru a împărtăși trecutul veciului continent ”Adria Mare”, van Hinsbergen și colegii săi au petrecut un deceniu agregând date geologice din țări din Europa, Africa de Nord și Asia de Vest. Magneții care apar în mod natural în scoarța terestră pot ajuta oamenii de știință să urmărească mișcările plăcilor tectonice vechi de 240 de ani. Când lava fierbinte se răcește la limita dintre cele două plăci de schimbare, acesta prinde roci care conțin minerale magnetice care se aliniază la câmpurile magnetice ale Pământului. Stâncile păstrează această aliniere, astfel încât oamenii de știință își pot folosi orientarea pentru a calcula unde au fost acești magneți pe planetă acum milioane de ani.

Cercetătorii au privit roci magnetice din 2.300 de situri antice din toată regiunea mediteraneană. Apoi au folosit aceste date pentru a crea simulări pe computer ale mișcărilor plăcilor tectonice ale Pământului înainte, în timpul și după coborârea Adriei Mari în manta. Cercetătorii au stabilit că continentul ascuns s-a desprins de ceea ce este acum Africa acum 220 de milioane de ani, apoi s-au despărțit în continuare de ceea ce a devenit Peninsula Iberică 40 de milioane de ani mai târziu. În urmă cu aproximativ 140 de milioane de ani, van Hinsbergen a spus la Live Science, Adria Mare a fost probabil un șir de arhipelaguri. La acea vreme, Adria arăta probabil ca Zealandia modernă, minicontinentul care stă la baza insulelor de nord și de sud a Noii Zeelande. Doar 7% din Zealandia este peste nivelul mării.

Continentul secret descoperit sub Europa. Ce au aflat acum cercetătorii despre misterioasa Adria

Apoi, între 120 de milioane și 100 de milioane de ani în urmă, zbuciumarea plăcilor tectonice ale Pământului a obligat ”Adria Mare” să coboare în manta, sub ceea ce este acum Europa de Sud. Autorii studiului au descoperit, de asemenea, că unele pâlcuri din ”Adria Mare” nu s-au supus sub Europa și au rămas în schimb deasupra nivelului mării. În cele din urmă, au devenit părți din Italia, cum ar fi Torino și Veneția, și regiunea Istria din Croația. Știind cum arăta Pământul cu milioane de ani în urmă, ar putea ajuta la căutarea unor depozite minerale valoroase.

Conform van Hinsbergen, reconstrucțiile istoriei geologice a planetei noastre pot ajuta țările și companiile care caută să exploateze depozite minerale valoroase, deoarece oamenii de știință pot evidenția tiparele regionale în modul în care anumite materiale magnetice sunt depuse în scoarța terestră. Reconstituirile geologice ar putea ajuta, de asemenea, cercetătorii să înțeleagă mai bine modul în care depozitele de minerale și minereuri existente – cele pe care le știm deja – și unde ar putea fi îngropate orice materiale rămase.

„Metale, ceramică, materiale de construcție, totul a ieșit dintr-o piatră. Nu găsești următoarea mină de aur sau cupru, sau cele 25 de materiale despre care nu ai auzit niciodată despre asta fac ca iPhone-ul să funcționeze, făcând o plimbare în pădure.”