Consumul de bicarbonat de sodiu. Ce efecte are această substanță asupra organismului
Bicarbonatul de sodiu a început să fie din ce în ce mai popular în diverse rețete sau moduri de folosință în gospodărie și nu numai. Cu toate că un număr mare de oameni îl recomandă, medicii susțin că bicarbonatul de sodiu nu aduce atât de multe beneficii pe cât ar crede aceștia.
Bicarbonatul de sodiu, otrava din bucătărie
Mediul online este bombardat cu sute de moduri în care bicarbonatul de sodiu își găsește utilitatea. Praful este prezentat ca fiind un leac ce poate vindeca boli, de la un ulcer până la boala care a adus cele mai multe victime în ultimii ani, cancerul. Din păcate, în realitate, adevărul este departe de soluțiile găsite de oameni pentru a le îmubunătăți starea de sănătate. Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit cu rezerve și multă precauție. Medicii afirmă că acest compus chimic ajută doar în cazurile de urgență. dacă în locuință nu există un pansament gastric.
“Pe moment are o acţiune imediată, agreabilă, promptă, iar pacienţii îl preferă pentru că este la îndemână şi este foarte ieftin. Folosit pe termen lung poate apărea fenomenul de rebound, aciditatea se intensifică şi va accentua predispoziţia spre ulcer. Bicarbonatul nu te omoară, dar e ca şi când te-ai încălzi cu un pahar de ţuică. Pe măsură ce consumi, tot ai vrea mai mult. În timpul unei crize, mai bine folosim un pansament gastric autorizat”
Călin Tiu, medic chirurg
Dinții nu se periază cu bicarbonat de sodiu!
Majoritatea românilor au întipărit în minte faptul că bicarbonatul de sodiu poate înlocui pasta de dinți, ori amestecul dintre aceasta cu el. Specialiștii au demonstrat că praful este foarte abraziv și zgârie foarte tare smalțul dinților.
„În plus, periajul cu bicarbonat de sodiu efectuat incorect poate produce o serie de răni ale gingiilor. Aceste răni nu sunt altceva decât porţi deschise pentru infecţii, afte sau gingivite sau afecţiuni paradontale. Într-adevăr bicarbonatul curăţă foarte bine şi deschide culoarea dintelui până la cea naturală, dar nu este indicat deloc să fie folosit direct pe dinte. Şi în cabinetul stomatologic se foloseşte tot bicarbonatul de sodiu, dar într-o anumită compoziţie, este o pastă specială utilizată în periajul profesional. Nici măcar în combinaţia bicarbonat cu suc de lămâie eu nu recomand curăţarea dinţilor acasă. Sucul de lămâie este un acid care poate produce demineralizarea smalţului dintelui, iar asta înseamnă început de carie”
Cornelia Vartolomei, medic stomatolog.