În contextul în care reducerea programului de funcționare a magazinelor a creat isterie în țară, mai mulți reprezentanți ai autorităților au insisitat asupra ideii că această restricție ar limita transmiterea infecției cu Covid-19. Consilierul onorific al ministrului Sănătății vine, însă, cu informații menite să schimbe perspectiva situației, anunțând noile concluzii trase în urma unei cercetări.
Ștefan Voinea a transmis pe pagina sa de Facebook concluziile la care a ajuns în urma unor cercetări amănunâite cu privire la efectele închiderii magazinelor mai devreme în contextul pandemiei.
Acesta a recunoscut public că această metodă nu a dat rezultate concrete, ba mai mult, intervalul mai scurt pe care cetățenii îl au la dispoziție poate deveni un inamic în lupta cu virusul.
Consilierul ministrului Sănătății a mai adăugat, de asemenea, că o metodă bună de a preveni înmulțirea cazurilor de Covid este interzicerea întâlnirii oamenilor cu grupuri mici de persoane, dar și închiderea școlilor.
”Am făcut un review rapid al studiilor cu privire la intervențiile non-farmaceutice (NPIs) care funcționează în prevenirea răspândirii COVID-19.
Nu am găsit absolut nimic care să indice faptul că reducerea orelor de funcționare a magazinelor ar fi de ajutor. Un timp de funcționare mai restrâns înseamnă șanse mai mari de a genera aglomerație, deci risc mai mare de infectare.
Un studiu din Nature Human Behaviour afirmă că eficacitatea cea mai bună în oprirea răspândirii virusului ar avea-o interzicerea întâlnirii persoanelor în grupuri mici (small gathering cancellation) și închiderea instituțiilor educaționale (closure of educational institutions)”, a transmis Ștefan Voinea pe o rețea socială.
Raed Arafat a vorbit în cursul zilei de ieri despre situația îngrijorătoare din țara noastră, cât și despre măsurile care trebuie adaptate pentru a evita aglomerările în trafic sau magazine.
Acesta a susținut că decalarea prpgrmaului de muncă este foarte important, astfel încât, oamenii să poată merge în perioade diferite ale zilei la magazine, dar și în autobuze, acolo unde este nevoie de deplasare.
”Deci decalarea programului și munca de la domiciliu poate să fie una dintre soluții, ca să nu aglomerăm nici transportul public în comun, nici magazinele, nici nimic. Haideți să o luăm așa. La magazin toată lumea merge. Și dacă le lăsăm deschise până la ora 24 tot toată lumea va merge.
Regula magazinului a fost corelată cu regula interdicției circulației. Dacă circulația se interzice la ora 20, atunci, cu 2 ore înainte, într-adevăr, magazinele se opresc pentru ca oamenii să poată ajungă acasă și lucrătorii din magazine să ajungă acasă” a spus acesta, după ședința PNL la care a participat.