Congolezul Victor Yila și-a pierdut imunitatea la malarie: ”Sunt ca orice român în fața bolii!”. Sfatul lui pentru Klaus Iohannis, care a vizitat Zanzibar EXCLUSIV
Președintele României Klaus Iohannis și soția lui au vizitat, la sfârșitul anului trecut, câteva țări din Africa. Au ajuns și în Zanzibar, unde își petrecuse concediul Camelia Tișe, soția politicianului clujean Alin Tișe, găsită moartă în casă, din cauza malariei. Născut în Congo, actorul Victor Yila e de părere că celebrul cuplu prezidențial ar trebui să se prezinte la medic, la cel mai mic simptom. Nu de alta, dar nici măcar performantele metode de prevenție nu asigură o protecție totală în fața bolii.
Cum s-a ferit Victor Yila, ani la rând, de perfida boală?
Malaria este o boală infecțioasă, transmisă de țânțarul Anopheles, și care se manifestă prin friguri puternice și intermitente, prin urmare poate fi confundată, inițial, cu o răceală foarte puternică. Este o boală infecțioasă larg răspândită în regiunile tropicale și subtropicale, inclusiv în Congo, țara natală a actorului Victor Yila, din grupul umoristic Vouă.
El susține că, atunci când își vizitează rudele din Africa, este nevoit, ca, de altfel, orice alt turist, să respecte întocmai schema de prevenție, cu pastile și spray-uri puternice de țânțari. Până acum a scăpat, dar emoțiile revin la fiecare vizită efectuată:
”N-am fost niciodată bolnav de malarie, boala este de secole. Turiștii, ca mine, din București, trebuie să meargă la institutul de boli infecțioase, acolo li se eliberează un certificat, este în mai multe limbi, se fac vaccinurile obligatorii, pentru respectiva zonă tropicală, unde mergi, apoi ți se eliberează o rețetă cu medicamente împotriva malariei.
Eu de obicei le cumpăr din Paris, Berlin, orașe mai importante. N-am mai fost în Congo, de vreo 7-8 ani, dar și eu fac toate aceste vaccinuri și iau preventiv toate pastilele. Se iau cu două zile înainte, de plecare, de 3 ori pe zi, când ajungi acolo, tot așa, dar și la întoarcere trebuie continuat tratamentul, vreo săptămână”, susține Victor Yila, în exclusivitate pentru Playtech Știri.
”Eu mi-am pierdut imunitatea la malarie, am 40 de ani de Europa!”
Victor Yila ne-a mai spus și cu ce medicamente sunt tratați, în Congo, cei diagnosticați cu malarie, dar și care sunt simptomele. Recunoaște că și-a pierdut imunitatea și rezistența, în fața bolii, de când locuiește în Europa, adică de mai bine de 40 de ani:
”Congolezii au devenit cumva mai rezistenți în fața bolii, mor doar cei care au și alte probleme medicale. În timpul pandemiei, Covid-19 nici n-a rezistat acolo, a fost un fleac, a fost mâncat de malarie. Acolo, malaria se tratează și cu chinină, ca aici, dar și cu alte medicamente, de care însă n-am auzit să fie și în România.
Eu mi-am pierdut imunitatea la malarie, am 40 de ani de Europa, acum sunt ca orice român, expus în fața bolii, organismul meu nu mai e rezistent. Boala se manifestă prin febră mare, dureri de cap, de oase, în Congo se lasă și cu perfuzii, pentru că îți pierzi total pofta de mâncare”, mai indică Victor Yila, în exclusivitate pentru Playtech Știri.
Sfat pentru Klaus Iohannis, după vizita în Zanzibar: ”Atenție, la simptome!”
Victor Yila mai susține că boala se poate manifesta și mult mai târziu, chiar și după câteva luni, așa că a dorit să îi ofere un sfat prețios președintelui României, care a vizitat mai multe țări africane, în noiembrie 2023:
”Îmi pare rău pentru doamna din Cluj, care a murit de malarie, pot spune doar că a fost lipsită de informație. Dacă știa cum se manifestă boala și vedea că are frisoane și că îi este rău, putea cere ajutor medical, ar fi fost salvată.
În Zanzibar a fost și Klaus Iohannis, îi recomand să fie foarte atent, timp de câteva luni, iar dacă nu se simte bine să meargă degrabă la medic, la institutul de boli infecțioase, ca să-și facă toate analizele. Noroc însă că, la câte cazuri sunt, nu e și o boală contagioasă!”.
Victor Yila a apreciat dansul lui Carmen Iohannis, în Africa: ”Nu a fost defazată!”
În cadrul vizitei în Kenya, din noiembrie 2023, președintele Klaus Iohannis și soția lui au participat și la evenimentul desfășurat la Liceul de fete Uthiru din Kangem, unde Carmen Iohannis a fost invitată pe ringul de dans. Actorul african Victor Yila, din grupul Vouă, care este și profesor de limba franceză, la Facultatea Construcții, a analizat dansul lui Carmen Iohannis și a dat verdictul. În plus, i-a dat și un sfat:
”Îl sfătuiesc pe domnul președinte să îi ia soției sale un profesor de dans african, care să o învețe aceste mișcări, în care trebuie să te ondulezi ca șarpele, e un fel de mișcarea șarpelui. Doamna Carmen Iohannis ține ritmul, nu este defazată, nu a dansat pe contrasens, dar nu poate dansa ca o negresă.
Mișcările din posterior se învață din copilărie, în Africa. Am apreciat că a intrat în joc, este o femeie educată, e totuși soția unui președinte, are un statut, putea refuza. Iohannis nu știu de ce nu s-a băgat și el în hora africană, dădea bine să fi dansat și el, dădea bine din punct de vedere social”, ne-a declarat Victor Yila, în exclusivitate pentru Playtech Știri.
Camelia Tișe, cazul mortal de malarie care a șocat România, în 2024
Malaria este o boală care ucide! Medicii legiști au stabilit că fosta soție a șefului liberal al Consiliului Județean Cluj, Camelia Tișe, găsită fără suflare în casă, pe 5 februarie 2024, a murit din cauza malariei, la scurt timp după întoarcerea din vacanța petrecută în Zanzibar.
Potrivit certificatului medico-legal, emis de INML, cauza decesului Cameliei Tișe este malaria, formă severă. Camelia Tișe avea 47 de ani și era notar public. Cu fostul soț, Alin Tișe, de care divorțase, în urmă cu șase ani, avea doi copii.
În ultimele trei luni, în România au fost înregistrate peste zece cazuri de malarie, la persoane care au călătorit în Africa.