Condiții noi pentru vacanța în Cipru. Cum poți ajunge acolo în plină pandemie

de: Ana Chivu
27 05. 2021

Ce detalii trebuie să știi dacă ai de gând să mergi în vacanță în Cipru în vala lui 2021? Cum poți să ajungi acolo în plină pandemie și care sunt condițiile de călătorie pe care trebuie să le respecți?

Condiții pentru vacanță în Cipru în plină pandemie

Oficialii au anunțat noi condiții de intrare în Cipru. Autoritățile cipriote au inclus România în categoria statelor cu risc mediu de infectare – categoria portocalie. Modificarea a avut loc azi, 27 mai.

Astfel, persoanele care călătoresc din România în Cipru și care nu dețin un certificat de vaccinare împotriva COVID-19 pot intra pe teritoriul Republicii cu condiția să prezinte un test molecular tip RT-PCR cu rezultat negativ pentru infecația cu virusul SARS-CoV-2 care să fie efectuat în maximum 72 de ore anterior călătoriei.

Important! Copiii cu vârsta de până în 12 ani NU sunt nevoiți să prezinte un astfel de test. De asemenea, membrii de familie ai cetățenilor ciprioți și cetățeni străini cu rezidență în Republică pot intra pe teritori fără să prezinte dovada menționată mai sus, dar trebuie să efectueze un test la sosire și să respecte măsura autoizolării până la sosirea rezultatului.

MAE reamintește și că toate persoanele care dețin un certificat de vaccinare împotriva COVID-19 care atestă efectuarea schemei complete de vaccinare sau a unei doze unice sunt exceptate de obligația de a prezenta un test PCR.

Anunț MAE

A. condiții generale pentru călători, indiferent de cetățenie, care sosesc dintr-un stat inclus în categoria roșie sau au locuit în ultimele două săptămâni într-un stat din categoria roșie (plecarea poate fi și dintr-un stat inclus în categoria verde sau portocalie, sau înainte de a sosi în Cipru persoanele în cauză au efectuat o escală pe un aeroport aflat într-un stat din categoria roșie):

B. condiții aplicabile anumitor categorii de persoane: Astfel, cetățenii ciprioți și membrii acestora de familie, soț/soție de cetățenie străină și copiii lor minori, rezidenții legali și posesorii de pașapoarte diplomatice/de serviciu pot opta pentru:

1. efectuarea unui test molecular tip RT-PCR la sosirea pe aeroport;
2. autoizolarea la domiciliu pentru o perioadă de 72 ore;
3. efectuarea unui al doilea test tip RT-PCR la finalul celor 72 ore de autoizolare, ieșirea din autoizolare fiind permisă doar dacă rezultatul este negativ;
4. transmiterea rezultatului la adresa de e-mail: monada@mphs.moh.gov.cy.

C. Începând cu data de 10 mai 2021, posesorii unui certificat de vaccinare anti-COVID-19 eliberat de state membre ale UE/EEA sau de unul din cele 26 state terțe (care nu sunt membre UE) stabilite de Republica Cipru sunt exceptați de la măsura prezentării testului molecular tip RT-PCR pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 și de la măsura autoizolării. Informații detaliate se regăsesc pe platforma Cyprus Flight Pass – Vaccinated Passengers. (Sursa: mae.ro)