Condiția clară pusă de Rusia pentru detensionarea situației cu Ucraina. Mesajul categoric
Rusia a anunțat că se pregătește să înceapă 10 zile de exerciții militare în Belarus. Este de fapt demonstrație de forță, spun experții în securitate. Exercițiile sunt menite să arate Occidentului și politicienilor din Ucriana că este serioasă în ceea ce privește potențialul de război. Forțele și echipamentele rusești au început să sosească în Belarus la jumătatea lunii ianuarie, aproximativ 30.000 de soldați combatanți fiind așteptați să participe la exercițiile cunoscute sub numele de „Allied Resolve”.
Ucraina a început să primească arme de la țările occidentale
De la sfârșitul anului 2021, Moscova a mutat aproximativ 100.000 de soldați la granițele de nord și de est ale Ucrainei și în Crimeea anexată de Rusia. Guvernul american avertiza că acest număr ar putea fi majorat la 175.000 în scurt timp.
Analiștii occidentali spun că trupele sunt din ce în ce mai mult în posesia logisticii necesare pentru a lansa o campanie. Inclusiv rezerve de sânge pentru spitalele de campanie rusești din apropierea graniței ucrainene.
În același timp, Rusia desfășoară exerciții comune în vecinul de nord al Ucrainei, Belarus. NATO estima că aceste exerciții vor implica încă 30.000 de soldați ruși.
Ca răspuns, Ucraina a solicitat și a început să primească arme din țările occidentale în ultimele săptămâni. Este vorba de sisteme antitanc din SUA și Marea Britanie.
Statele baltice au trimis în Ucraina muniție și rachete antiaeriene din statele baltice. Uniunea Europeană a promis asistență în valoare de peste 1 miliard de euro.
Maria Zakharova a mai făcut clarificări asupra exercițiilor ucrainene din aceste zile, declarând:
„În cursul acestor exerciţii se va exersa utilizarea sistemelor de rachete antitanc Next Generation Light Anti-tank Weapon şi Javelin, primite de Ucraina de la Regatul Unit şi SUA, precum şi a dronelor turceşti Bayraktar”, a spus purtătoarea de cuvânt a MAE rus.
Kremlinul a spus cum se poate obține o dezescaladare a situației din Ucraina
Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Maria Zakharova, într-o conferință de presă susținută astăzi, a adus la cunoștință cererile Rusiei pentru a detensiona situația. Pentru aceasta, trebuie îndeplinite o serie de condiții, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.
„Suntem convinși că este posibilă o dezescaladare foarte rapidă a situației din jurul Ucrainei. Pentru aceasta, este necesar să se oprească livrările de arme către Ucraina.
Să se retragă consilierii și instructorii militari occidentali de pe teritoriul său, să se oprească exercițiile comune ale Forțelor Armate ale Ucrainei și ale țărilor NATO. Și să se retragă toate armele livrate anterior Kievului în afara teritoriului ucrainean.” a declarat Maria Zakharova.
Zakharova nu a apreciat faptul că, cu o zi înainte, au început exerciții de comandă și de stat major pe scară largă ale Forțelor Armate pe întreg teritoriul Ucrainei.
Potrivit purtătorului de cuvânt rus, NATO trebuie, de asemenea, să renunțe la politica „ușilor deschise” pentru a asigura securitatea. Oficialul a mai declarat că Ucraina ar trebui să revină la un statut neutru de non-bloc, conform publicației ucrianene Segodnia.
Amenințarea agresiunii rusești
Rusia își retrage trupele la granița cu Ucraina – nu departe de aceasta, s-au acumulat deja peste 100.000 de soldați. Pe 12 ianuarie a fost făcută publică o hartă interactivă, care prezintă toate datele privind acumularea de trupe rusești la granița cu Ucraina, care au fost dezvăluite de presa occidentală în noiembrie 2021.
Experții spuneau atunci că escaladarea situației din Ucraina ar putea avea loc în februarie, aproximativ în data de 20. Belarus și Rusia organizează exerciții militare comune „Allied Resolve-2022” în apropierea granițelor Ucrainei și Uniunii Europene.
Acest lucru a escaldat îngrijorarea că o lovitură asupra Ucrainei ar putea fi dată de pe teritoriul Belarusului. NATO și-a sporit prezența militară în țările baltice și în Polonia în cazul în care Rusia își va lăsa trupele în Belarus după exercițiile militare planificate.
Ministrul ucrainean de externe, Dmitri Kuleba, declara că Ucraina va putea vorbi despre o dezescaladare a situației atunci când Rusia își va retrage toate trupele de la granița cu Ucraina și din teritoriile ocupate temporar.