Condimentul minune pentru sănătate. Toți românii îl au în bucătărie, dar nu știau cât de benefic este

de: Năstase Mirabela
19 09. 2020

Despre scorțișoară se știe faptul că nu este doar un condiment de bază în bucătărie, dar și un remediu natural. Scorțișoara stimulează memoria, încetinește căderea părului și ne ajută să slăbim.

Condimentul minune pentru sănătate

În Evul Mediu, acest condiment era folosit pentru tratatrea spasmelor musculare, vărsăturilor și infecțiilor. Mai mult decât atât, studiile indică faptul că această coajă de culoare roșcat-cenușie conține anumite substanțe ce distrug bacteriile din cavitatea bucală.

Scorțițoara este cunoscută pentru proprietățile sale antivirale. Ea întinerește sistemul imunitar, scade febra, iar în combinația cu miere este foate eficientă împotriva răcelii și gripei.

Astfel că dacă vă supără o tuse uscată, scorțișoara poate fi de folos. Lăsați câteva bețișoare să se dizolve într-o cană de apă rece, după care beți conținutul. De-a lungul timpului, specialiștii au demonstrat că acest condiment poate preveni diabetul, luptând împotriva îmbătrânirii și redând strălucirea pielii obosite,

Scorțișoara (Cinnamomum verum, sinonim cu C. zeylanicum) este coaja de culoare roșcată-cenușie, a scorțișorului, un arbore mic, exotic, care este veșnic verde și care atinge 10 până la 15 metri înălțime și face parte din familia Lauraceae. Arborele este originar din Sri Lanka și din sudul Indiei.

De menționat este că scoarța este comercializată uscată sub formă de batoane de aproximativ 10 cm lungime, sub formă de bucățele sau gata măcinată. Ea se utilizează în bucătăria occidentală mai ales pentru aromatizarea produselor de cofetărie, iar în țările orientale și la condimentarea preparatelor culinare.

Beneficiile scorțișoarei

Scortisoara ar putea reduce nivelul zaharului din sange la persoanele care sufera de diabet de tipul 1 si 2. În ceea ce priveste efectele scortisoarei asupra diabetului, cercetarile rămân însă limitate.

Cinamaldehida, substanta chimică care se găsește scortișoara, ar putea ajuta la lupta impotriva infecțiilor fungice si bacteriene.

Un consum de aproximativ 6 grame de scortisoara pe zi „reduce glucoza serica, trigliceridele, colesterolul LDL (colesterolul rau) și colesterolul total in cazul persoanelor care sufera de diabet de tipul 2”, conform autorilor unui studiu. Mai mult, „introducerea scortisoarei in dieta persoanelor cu diabet de tip 2 va reduce factorii de risc asociați cu diabetul zaharat și cu bolile cardiovasculare”.

De asemenea, cercetatorii de la Universitatea din Tel Aviv au descoperit ca scorțișoara ar putea ajuta la prevenirea bolii Alzheimer. Un extract găsit în scortișoara are proprietăți care pot inhiba dezvoltarea bolii, conform lui Prof, Michael Ovadia de la Universitatea din Tel Aviv.

Scorțișoara mai poate ajuta la oprirea procesului destructiv al sclerozei multiple, conform unui neurolog de la Rush University Medical Center.