Concurs pentru salvamontiști organizat la Rânca. Ce misiuni au avut de îndeplinit cei 120 de salvatori prezenți
Peste 120 de salvamontiști au participat la un concurs organizat la Rânca, acolo unde participanții au avut de înfruntat viscolul pentru a îndeplini mai multe probe specifice activității de salvare montană.
Ce probe au avut de parcurs
La competiția de la Rânca a venit un echipaj tocmai din Serbia. Salvamontiștii au trebuit să parcurgă probe grele pentru a-și arăta abilitățile. Au urcat și până la cota 2000, pe vârful Păpușa, unde au trebuit să se înfrunte cu condiții de viscol și temperaturi extrem de scăzute.
„Ninge, e și viscol puțin, cu cât înaintezi spre vârf e viscol – ca într-o acțiune reală, chiar mă bucur că avem parte de vremea asta dificilă că stimulează, oricând te poți întâlni cu așa vreme pe munte”, a spus Liviu Ghiră de la Salvamont Gorj.
Din cauza vremii, unele probe au fost anulate, pentru a nu pune în pericol viața salvamontiștilor. Pentru a-și dovedi abilitățile, salvatorii au fost nevoiți să transporte un pacient cu targa, să efectueze căutări în avalanșă și deplasări pe schiuri. O probă dificilă a fost salvarea unor persoane dintr-un telescaun blocat.
La concurs a fost prezent și un echipaj din Serbia. Salvatorii români au observat că aceștia aveau montat un girofar și o sirenă pe mașina lor, însă legislația noastră nu permite acest lucru, chiar dacă salvamontiștii sunt în misiune atunci când intervin în diferite situații.
„După cum ați văzut, colegii din Serbia au mașini de salvare montană, au mașini cu avertizare sonoră și luminoasă, care le asigură prioritate în trafic, sperăm că și în România se va rezolva”, a spus șeful Salvamont România, Sabin Cornoiu.
Salvamont Sibiu caută voluntari
În momentul de față, Salvamont Sibiu are 19 salvamontiști angajați, 16 voluntari și 11 salvamontiști voluntari atestați. Sunt câteva criterii care trebuie luate în considerare atunci când cineva dorește să devină salvamont. Pentru formarea profesională se pot înscrie persoanele care au o experiență de 2 ani de voluntariat în cadrul unui serviciu acreditat.
„Pasiunea pentru munte este principalul factor care îi îndeamnă pe membrii echipei să rămână uniți, la care se adaugă simțul civic al fiecăruia și ideea de ajutorare a colectivului din care fac parte, de a forma o echipă care să-și ajute semenii”, menționează Dan Popescu, director Salvamont Sibiu.
Dacă trece aceste probe și este acceptat, va urma o perioadă de 2 ani în practică în cadrul serviciului din Sibiu. De asemenea, un lucru important de care trebuie să se țină cont este faptul că persoanele venite din afară nu pot merge la examen fără pregătire. Participanții sunt supuși mai multor probe și trebuie să cunoască elemente de alpinism folosite în salvarea montantă.