Concediul și indemnizația pentru creșterea copilului în 2021. Tot ce trebuie să știi

de: Ana Chivu
24 05. 2021

Acte, perioade și hotărârea oficială a autorităților în privința concediului și indemnizației pentru creșterea copilului în 2021. Ai mai jos toate detaliile de care ai nevoie pentru asta.

Concediu și indemnizație pentru creșterea copilului 2021

Datele oficiale arată că mulți dintre români au decis pe perioada pandemiei să își întemeieze o familie sau să dea naștere unui copil. S-au modificat mici detalii cu privire la concediul pentru creșterea copilului.

Noile norme se pot găsi în Hotărârea cu nu. 536 din 13 mai 2021 care aduc și noile condiții de acorare a stimulentului de inserție. Concret, a fost introdus un nou sistem față de cel de dinainte.

Mai mult decât atât, s-a modificat și interdicția concedierii salariatei revenite din concediul maternal. Seminarul Național de Legislația Muncii din 26 mai include și modificări de ultimă oră.

Doi dintre cei mai buni specialiști de la noi în legislația muncii vin cu explicații clare pentru problemele din această sferă. Iată explicațiile și directivele oferite de prof. univ. dr. Raluca Dimitriu si consilier juridic Rodica Mantescu!

Norme aplicabile raporturilor de muncă – tabloul complet al măsurilor:

  • Raporturile de munca in microintreprinderi
  • Reducerea timpului de munca: aplicarea masurii Kurzarbeit in prezent
  • Noi reglementari privind concediul pentru cresterea copilului si concediul de carantina
  • Suspendarea contractului de munca, dupa modificarea Codului muncii
  • Utilizarea semnaturii electronice la incheierea contractelor de munca
  • Cumulul de functii – impactul unei decizii a Curtii de Justitie a Uniunii Europene

Guvernul a aprobat stimulentul de inserție (de la 650 de lei la 1.500 de lei). Acesta se acordă în cazul în care părintele revine în activitatea până ce copilul împlinește 6 luni sau 1 an în cazul copilului cu handicap.

Menținerea la nivel de 650 de lei pentru:

– persoanele care realizează venituri supuse impozitului după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni (1 an în cazul copilului cu handicap) oricând, până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani (3 ani în cazul copilului cu dizabilități);
– persoanele care realizează venituri supuse impozitului după împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani (3 ani în cazul copilului cu dizabilități) oricând, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani (4 ani în cazul copilului cu dizabilități).

„Se estimează că un procent de 20% din cele 178.727 de persoane care beneficiază de indemnizație pentru creșterea copiilor vor opta pentru întoarcerea la activitatea profesională și obținerea stimulentului de inserție înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2, respectiv 3 ani, astfel că numărul beneficiarilor de stimulent de inserție va crește la 105.687 persoane, față de 85.673 câte sunt în prezent. Sumele pentru acordarea indemnizației vor scădea de la 4.800 milioane de lei la 4.118 milioane de lei, în timp ce sumele pentru stimulentul de inserție vor crește de la 670 milioane de lei la aproximativ 1.173 milioane de lei”
(Sursa: mmuncii.ro)