Concediul de creștere a copilului, scurtat? Anunţul făcut de Ministerul Muncii: „Stimulent de 1.500 de lei”
Femeile din România, conform legislației în vigoare, au dreptul la concediul de creștere a copilului, la fel și în cazul bărbaților. Numai că, într-un raport publicat recent, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) spune că acest concediu ar trebui scurtat. În aceeași ordine de idei vine și anunțul de la Ministerul Muncii, conform căruia se oferă un stimulent pentru femeile care vor să revină mai repede în câmpul muncii.
OCDE vrea concediul de creștere a copilului scurtat
Concediul parental plătit oferă angajaților o compensație financiară pe durata absențelor temporare în urma nașterii sau a adopției unui copil. Companiile private oferă adesea concediu plătit, iar guvernele impun până la 12 săptămâni de concediu neplătit protejat la locul de muncă, iar statul anunța că se vor da bani în plus de la 1 martie 2024.
Dar, recent, factorii de decizie politică și avocații au devenit nemulțumiți de acest status quo, mai ales după ultimele stipulări enunțate de OCDE, care vrea concediul de creștere a copilului scurtat.
Documentul OCDE a fost trimis către toate statele europene membre, sau cele care sunt în discuții pentru aderare, inclusiv pe masa Guvernului de la Palatul Victoria, în care sunt stipulate printre altele, concediul de creștere a copilului scurtat, precum și reducerea vârstei de pensionare la femei, dar nu oricum, și fără a se mai ține cont de numărul de copii pe care aceasta îi are.
Deși nu este încă membră a OCDE, dar cu discuții de aderare încă din vara lui 2022, României i se impune în această perioadă măsura micșorării perioadei de concediu de creștere a copilului. Pe lângă asta, deși există în noua lege a pensiilor, OCDE cere guvernului scoaterea din lege a punctului care spune că o femeie poate ieși la pensie mai repede, în funcție de numărul de copii pe care aceasta îi are.
Ministerul Muncii susține tacit cererile OCDE?
Deși actuala formulă ministerială a lucrat la noua lege a pensiilor, se pare că în mod tacit ar adera la cererile făcute de OCDE prin documentul trimis la Palatul Victoria, iar anunțul recent pare-se să valideze inclusiv modificările cerute din noua lege a pensiilor.
Conform unui anunț făcut de actualul ministru al Muncii, statul este dispus să dea un stimulent de 1.500 de lei acelor femei care vor să revină în câmpul muncii mai devreme de perioada alocată pentru concediul de creștere.
Ministerul Muncii spune că acordă stimulente de inserţie
Recent, purtătorul de cuvânt de la Ministerul Muncii confirma că, în baza unor normative adoptate, „România acordă stimulente de inserţie”, iar valoarea acestora se ridică la 1.500 de lei pentru femeile care vor să revină, dar numai în anumite condiții:
„România acordă stimulente de inserţie pentru încurajarea celor care se întorc mai devreme la lucru.
Valoarea stimulentului pentru cei care se întorc până când bebeluşul împlineşte 6 luni este de 1.500 de lei, iar după 6 luni, 650 de lei.”, a spus Raul Giuglea, purtător de cuvânt, Ministerul Muncii.
Rămâne de văzut dacă actualii guvernanți vor accepta condițiile și cerințele OCDE, și dacă, în cele din urmă, concediul de creștere a copilului va fi scurtat, sau nu.