Concediu creștere copil 2021. Cum se obține, de fapt, și cât este indemnizația de la stat
Și în 2021, conform legislației în vigoare, părinții pot benefica de concediu creștere copil. Legea permite unuia dintre părinți să stea acasă, timp de doi ani, beneficiind de concediu creștere copil 2021.
Concediu creștere copil 2021, ce trebuie să faci pentru a beneficia de el
Legea, în ceea ce privește concediu creștere copil, spune că atât mama, cât și tatăl pot benefica de concediu de creștere copil, pe o perioadă de doi ani de zile. Minorul trebuie să aibă până la doi ani, la momentul cererii de concediu creștere copil 2021.
Condiția principală este ca mama sau tatăl să fi avut premergător datei nașterii copilului, cel puțin 12 luni venituri impozabile. Veniturile respective trebuie să existe cu cel puțin doi ani înainte de nașterea minorului.
„Persoanele care, în ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit (…), beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară”, prevede actul normativ.
Câți bani va primi părintele care stă acasă doi ani
Pe toată perioada celor doi ani de concediu creștere copil. părintele rămas acasă va primi din partea statului o indemnizație lunară ca ajutor de creștere a minorului. Legislația în vigoare spune că părintele va primi pe durate celor doi ani de concediu, potrivit Ordonanței nr. 111/ 2010: 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului.
Aceste sume primite sub forma indemnizațiilor, mai spune legea, nu se vor cumula cu salariul aferent părintelui angajat. Cu alte cuvinte, dacă părintele decide să se întoarcă mai devreme la muncă, statul va sista alocarea indemnizației de creștere a copilului, care nu poate fi mai mică de 1.250 de lei. În aceeași legislație este stipulat că părintele este obligat să nu aibă și alte venituri din alte surse.
În afară de principala condiție amintită anterior, părintele va trebui să îndeplinească următoarele condiții:
- să fie cetățean român, străin sau apatrid (adică fără cetățenie);
- domiciliul/reşedinţa să-i fie pe teritoriul României;
- locuiește în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora.
În același timp există și o procedură pentru a putea beneficia de concediu, procedură de depunere a unor acte necesare către primăria de care aparține, după cum urmează:
- cerere tip;
- copia actului de identitate al solicitantului şi a certificatului de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul ori, după caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de către persoana care primeşte documentele;
- actele doveditoare privind calitatea solicitantului şi relaţia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicită dreptul, după caz;
- actele doveditoare care să ateste veniturile obţinute în ultimele 12 luni înainte de data naşterii copilului;
- dovada eliberată de angajator sau organele competente privind veniturile realizate (sau declarația unică, acolo unde e cazul);
- dovada privind suspendarea activităţii pentru perioada în care se solicită concediul pentru creşterea copilului;
- orice alte documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate.