Concediile care contează pentru vechimea în muncă pentru stabilirea pensiei. Ce trebuie să afle angajații români
Pentru fiecare angajat există un plan de contributivitate la sistemul de pensii. Dar, în afară de sumele propriu-zise, depuse ca și contribuții, se mai ia în calcul și concediul de care orice angajat român beneficiază prin lege. Numai că, doar o anume categorie de concedii sunt luate în calcul ca și contributivitate la sistemul de pensii.
Concediul luat în calcul luate în considerare ca stagiu de cotizare
Conform legislației în vigoare, fiecare angajat are stabilite anumite stagii de cotizare pentru sistemul de pensii. În afară de aceste sume stabilite prin lege, se mai iau în considerare și concediile de care beneficiază orice român. Numai că sunt doar trei categorii importante de concedii luate în calcul ca și stagii de cotizare.
Prima categorie este concediul de odihnă. După cum știm, legislația în vigoare spune că un angajat are dreptul anual la cel puțin 20 de zile de concediu de odihnă. Aceste 20 de zile, conform Codului Muncii, sunt cosiderate a fi stagii de cotizare în planul de pensii. Se ia în considerare chiar dacă pe parcursul unui an angajatul beneficiază de mai mult de 20 de zile de concediu.
O a doua categorie de concediu considerată ca stagii de cotizare, este concediul medical pentru incapacitate de muncă. După cum bine știm, aest concediu, denumit pe scurt concediu medical, se acodă pe baza unui certificat medical emis de medicul de familie, în urma constatării unor probleme de sănătate care pot un în incapacitate temporară de muncă un angajat. Conform legislației, deși contractul de muncă se suspendă pe perioada unui astfel de concediu, este considerat stagiu de cotizare.
Concediile luate de părinți considerat stagiu de cotizare
În cadrul celei de-a treia categorii de concediu, cele de creștere și îngrijire minori, sunt mai multe subdiviziuni, toate fiind considerate a fi stagii de cotizare pentru planul de pensii.
De exemplu, concediul de risc maternal este luat în calcul ca și stagiu de cotizare. Conform legislației, Codul Muncii, părintele aflat în concediu de risc maternal primește 75% din media veniturilor. Aceste venituri sunt calculate pe ultimele șase luni dinaintea concediului, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 96/2003.
Un alt concediu din a treia categorie, este concediul de maternitate. În acest caz, mama care va sta în concediu va primi 85% din venituri, la fel ca la cel de risc maternal. Concediul de maternitate, conform legislației, întră la categoria de stagiu de cotizare.
A treia subdiviziune este concediul paternal. În acest caz, doar tatăl va sta acasă, primind cinci zile lucrătoare. Zilele vor fi acordate în primele 8 săptămâni de viață ale nou-născutului și va fi plătit de angajator, deci se ia în calcul ca și stagiu de cotizare.
Un alt concediu, este concediul de creștere al copilului se acordă ambilor părinți, dar numai unuia dintre ei. Perioada maximă este de doi ani, și de trei ani în cazul minorilor cu handicap dovedit. Părintele care va sta în concediu va primi de la angajator o indemnizație de 85% din veniturile nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului. Și în acest caz, legea ia în considerare perioada de concediu ca stagiu de cotizare, conform Avocatnet.ro.