Concedii medicale România. Schimbări importante în UE și în țara noastră. Ce trebuie să știm din acest moment
Modificări suplimentare la legislația concediilor medicale și la Legea sănătății. Schimbările au fost adoptate luni seară de Executiv și au apărut marți în Monitorul Oficial.
Noi modificări la concediile medicale, în vigoare
Este vorba despre OUG nr. 145/2020, apărută marți în Monitorul Oficial nr. 776 și care conține schimbări la OUR nr. 158/2005, cea cu concediile medicale. Sunt vizate stagiile de cotizare din alte state ale Uniunii Europene, concediile medicale pentru anumite afecțiuni și decontările cerute caselor de sănătate, potrivit avocatnet.ro.
– decontări –
- se specifică faptul că este posibilă depunerea prin mijloace electronice a exemplarului 2 al certificatelor de concediu medical pentru restituirea sumelor reprezentând indemnizații plătite asiguraților;
- se menționează că din sumele cerute Fondului „se suportă sumele certe și exigibile la data depunerii cererii de restituire, în limita sumei aprobate pentru restituire în condițiile reglementate prin normele de aplicare” ale Ordonanței 158.
– stagiu de cotizare –
- se consideră stagiu asimilat de cotizare și cel atestat printr-un formular european privind totalizarea perioadelor de asigurare, eliberat de instituția competentă la care persoana în cauză a fost asigurată înainte;
- e vorba de stagii de cotizare realizate în conformitate cu legislația unui alt stat membru al UE, al Spațiului Economic European sau în Elveția;
- în aceste cazuri, pentru stabilirea celor șase luni de stagiu de cotizare, luând în considerare că este vorba despre perioade asimilate, veniturile care se iau în considerare sunt, conform recentei OUG, venitul lunar din prima lună de activitate/asigurare în România.
– concediu medical pentru anumite afecțiuni –
- în cazul persoanelor diagnosticate cu tuberculoză, indemnizația și concediul medical se acordă pe toată perioada de tratament, până la vindecare.
– SIDA și neoplazii –
- până acum, concediul pentru astfel de boli era de un an, cu posibilitatea prelungirii până la un an și șase luni. Acum, durata de acordare a concediului și indemnizației devine de un an și șase luni, în intervalul ultimilor doi ani, în funcție de stadiul afecțiunii.