Comuna din România în care mai sunt doar 77 de locuitori. Este cea mai mică și cea mai saracă din țara noastră

de: Corina Oprea
15 12. 2023

România este o țară cunoscută, aflată în plină dezvoltare. Cu toate acestea, mai sunt și comune sărace, departe de civilizație, în care au mai rămas doar vârstnicii. Este și cazul unei localități din Hunedoara, unde mai sunt doar 77 de locuitori.

Cea mai mică localitate din România

Comuna Bătrâna din Hunedoara este cea mai mică din România. Este o zonă frumoasă, de munte, cu peisaje de vis, dar acesta nu a fost un motiv pentru a-i face pe oameni să rămână acolo. Mai locuiesc doar 77 de oameni, dintre care o parte lucrează la primăria localității.

Este comuna cea mai mică din România ca populație, care continuă să scadă de la an la an. Dintre aceștia, majoritatea sunt vârstnici, care nu lucrează. Nu au mai venit pe lume copii de ani buni, motiv pentru care, de mai bine de două decenii, nici măcar nu mai există școală în localitate.

În fosta unitate de învățământ își desfășoară activitatea Primăria. Sunt, în total, șase angajați, care nu au mai nimic de făcut la serviciu, pentru că acea comună nu evoluează din niciun punct de vedere. Cei care mai trec, totuși, pragul, sunt turiștii, pentru că zona este una primitoare și frumoasă.

Comuna este îmbătrânită și nu există locuri de muncă acolo. Zona este foarte greu accesibilă, iar condițiile decente de trai sunt doar un vis pentru cei câțiva oameni care au rămas acolo, în cătune uitate de lume.

Cândva locuiau aici aproape 1000 de oameni. Cu timpul, aceștia au plecat la oraș și au lăsat în urmă părinți și bunici, majoritatea cu vârste de peste 60 de ani. Sunt case sărăcăcioase, la care nu s-au mai făcut îmbunătățiri de multă vreme.

Localitate săracă, dar cu utilități moderne

Contrastând cu peisajul rustic și liniștit al satului Bătrâna, se remarcă infrastructura modernă: curent electric, străzi asfaltate și un sistem funcțional de apă curentă. Din păcate, însă, nu mulți sunt cei ce se bucură de ele.

Vezi și: Cea mai săracă zonă din Brașov are cele mai importante obiective turistice din zonă, de care mulți oameni n-au auzit niciodată. Despre ce este vorba

Cu toate acestea, planurile de viitor depășesc deja standardele convenționale. În curând, localitatea va găzdui și aproximativ doi kilometri de piste de biciclete. Această inițiativă progresistă este finanțată prin fonduri europene, accesate cu sprijinul Programului Național de Redresare și Reziliență.

O nouă pistă de biciclete este proiectată să se extindă la periferia localității Bătrâna, îndreptându-se spre satul Poieni din județul Timiș. Traseul propus este slab folosit de comunitatea locală, deoarece se îndreaptă către zonele sălbatice

Această investiție în piste de biciclete a provocat un iz de amuzament printre locuitorii satului, care nu îi văd rosul. În zonă vin turiști care se bucură de frumusețea locului, dar și aceștia în număr redus.

În plus, ca să fie folosite pistele, turiștii ar trebui să meargă cu bicicleta 25 de kilometri pe un drum distrus, forestier. Din acest motiv, șansele ca aceștia să se bucure de inovație sunt foarte mici.

Oamenii nu au ce face în zonă. Doar duminca mai mișcă ceva, când aceștia ies la magazinul din sat și mai povestesc.

Localitate săracă, dar dotată cu ghid turistic

Un paradox se întâmplă și în localitatea Godeanu din județul Mehedinți. Este cunoscută drept una dintre cele mai sărace din țară, unde mai trăiesc doar oameni foarte bătrâni, ce au nevoie de îngrijiri medicale. Acest serviciu lipsește, însă, cu desăvârșire. Nu există în sat nici măcar un asistent medical.

„Am avea nevoie de asistent medical, dar nu avem”, spune un locuitor al comunei.

Comuna Godeanu emană o atmosferă de uitare și neglijare, părând a fi trecută cu vederea atât de divinitate, cât și de autorități. Singurul obiectiv de vizitat, cetatea Grădețului, se află într-o stare de paragină, înconjurată de bălării.

Comuna are, însă, un ghid turistic. În ceea ce privește unitățile de cazare, acestea sunt practic inexistente, iar cel mai apropiat punct turistic se află la aproximativ 10 kilometri distanță. Din acest motiv, rolul unui ghid turistic este mai mult decât inutil, pentru că nu are nicio activitate de desfășurat.

Cetățenii nu îi văd rostul, spunând că nu vine nimeni în vizită în comună. În plus, nici nu ar avea ce să vadă, pentru că nu există nicio sursă de distracție în zonă.

„Mamă, nu prea au la ce veni”, spune un localnic.