Comuna din România care refuză construirea supermarketului LIDL. Ce pericole au invocat
Gigantul Lidl vrea ca și în 2021 să-și continue planurile de deschidere de noi magazine în România. Cel mai recent proiect, însă, se lovește de reticența locuitorilor unei comune din România. Aceștia sunt deciși să încurce planurile de construire a unui nou magazin Lidl în localitate. Motivele aduse în discuție sunt justificate și bine întemeiat, invocate de producătorii locali.
Lidl și programul de expansiune la nivel național
Încă de anul trecut, compania mamă a Lidl și Kaufland, grupul german Schwarz, anunța planificarea de noi investiții. Valoarea combinată, spun oficialii Schwarz, era de peste 500 de milioane de euro doar în 2020. Lidl a investit peste 200 de milioane de euro pentru a-și dezvolta rețeaua. Investițiile însemnau, la nivelul anului trecut, crearea a peste 1.000 de locuri de muncă. În comparație, în 2020, Kaufland a avut un buget de investiții de 300 de milioane de euro, cel mai mare până acum.
Lidl a continuat proiectul de investiții în România și anul acesta prin deschiderea sau construirea de noi magazine. Astăzi rețeaua națională a companiei are peste 300 de unități. Frank Wagner, fostul CEO Lidl, declara că pandemia a schimbat obiceiurile de cumpărare ale românilor. Astfel, clienții Lidl merg la cumpărături mai rar, dar cumpără mai mult într-o singură sesiune.
„Pandemia a accelerat tendința în ceea ce privește eficiența cumpărăturilor, iar magazinele devin„ ghișeu unic ”, oferind o gamă largă de produse necesare clienților.
Aceasta este o tendință care va continua în viitor ”, declara fostul CEO Lidl, Frank Wagner.
Locuitorii din Bran spun nu magazinelor retailerului german
În ideea de a intra în cât mai multe zone din țară, chiar și în zonele rurale, retailerul a demarat un nou proiect. Proiectul ar fi trebuit să apară în zona comunei Bran.
Aici, însă, compania s-a lovit de reticența locuitorilor. La nivelul Consiliului Local se dădea undă verde proiectului propus de Lidl. În ședința Consiliului Local al comunei Bran se decidea în august acordarea celor de la Lidl a avizului pentru documentația urbanistică.
Conform surselor, magazinul trebuia construit chiar în centrul comunei Bran. Motivațiile locuitorilor din comuna Bran sunt justificate. Aici s-a construit în timp o mică zonă de agro-turism, unde există mici pensiuni, iar producătorii locali își vând produsele lor.
Cei care au dezvoltat aceste afaceri spun că acest demers ar însemna falimentul producătorilor locali, acesta find principalul motiv de refuz. Sunt aduse și acuzații de interese ascunse, îndreptate către cei din primăria comunei Bran, mai spun surse din localitate pentru publicația AgroIntel.ro.
Cazul gigantului Lidl nu este primul de acest fel. În urmă cu doi ani, un alt retailer, Penny, a vrut să facă același lucru. Și în acest caz lucrurile au stagnat.
Surse din primăria comunei Bran spun că se așteaptă ca astăzi, într-o nouă ședință a Consiliului Local Bran să se decidă soarta celor doi retaileri, Lidl și Penny.