Compensarea rușinoasă la pompă a prețului la motorină și benzină. Guvernul o va aplica doar 3 luni
Criza carburanților pune guvernele europene în dificultate. Așa că tot mai multe guverne se gândesc la compensarea la pompă a prețului la motorină și benzină. O astfel de măsură va fi aprobată la Palatul Victoria, unde Guvernul ia o decizie majoră chiar azi. Prin această măsură se dorește stoparea exploziei prețurilor. Măsuri similare ar putea să mai apară și în alte state, unde prețurile la carburanți cresc vertiginos.
UPDATE. Guvernul Ciucă a aprobat compensarea la pompă
La ora 13 :00 s-a terminat ședința de la Palatul Victoria, în urma căreia s-a aprobat compensare aprețului la benzină și motorină. Deși se aștepta o cifră substanțială, Nicolae Ciucă a anunțat în conferința de presă compensarea cu doar 50 de bani pe litrul de carburant:
„Am identificat o soluție de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se va aplica direct la pompă. Am luat decizia să aplicăm această măsură care implică responsabilitatea guvernului, cât și a companiile petroliere. Jumătate din această reducere va fi decontată de către stat.
Mecanismul va fi aplicat pentru o perioadă de 3 luni. Compensarea va fi evidențiată pe fiecare bon fiscal. Valoarea pachetului de compensare va fi de 2 miliarde de lei, jumătate asigurați de la bugetul de stat”, a anunțat Nicolae Ciucă.
„Reducerea accizelor este doar aparent la îndemâna Guvernelor, în realitate nu este din cauza legislației europene. La accize e ușor de umblat dacă vrei să le crești. Dacă vrei să le scazi, nu se prea poate sub un anumit nivel.
Am discutat ieri cu premierul această chestiune, mi-a explicat cum vede mecanismul. Atât cât se poate, este corect să se fac. Până la urmă și 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu-i dai când alimentezi la pompă.
Și cred că la cei care, de exemplu, pentru transport de mărfuri, consumă cantități mari de carburant, se simte la sfârșitul lunii și la unii se simte chiar semnificativ. Deci, aici stăm acum și premierul m-a asigurat că această sumă poate fi suportată de bugetul național”, a declarat și Klaus Iohannis.
știrea inițială
Se profilează o criză mai mare de combustibil, un adevărat coșmar
Volatilitatea prețurilor petrolului afectează fiecare colț al economiei globale, și se vede de la o zi la alta. Experții avertizează că nu este nimic în comparație cu lipsa iminentă de motorină.
De la invazia președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina, la sfârșitul lunii februarie, piețele globale de energie s-au transformat într-un teritoriu nesfârșit de volatil. Națiunile occidentale au impus sancțiuni Rusiei, iar companiile private de petrol și gaze s-au retras din țară.
Europa a fost cel mai grav afectată de întreruperea fluxurilor comerciale cu Rusia, care era cel mai mare furnizor de combustibil al continentului. Acum s-ar putea să se confrunte cu o penurie de motorină fără precedent.
Declarațiile erau făcute în martie de directorii executivi a trei companii importante de comercializare a mărfurilor. Discuțiile aveau loc în cadrul Summitului anual Commodities Global al Financial Times din Elveția.
„Europa importă aproximativ jumătate din motorina sa din Rusia și aproximativ jumătate din motorina sa din Orientul Mijlociu. Acest deficit sistemic de motorină există.”, declara Russell Hardy, directorul general al companiei de comercializare a energiei Vitol.
Executivii au avertizat că condițiile extreme cauzate de acest deficit ar putea duce la o aprovizionare tot mai redusă pentru restul anului, ceea ce ar necesita raționalizarea combustibilului din partea guvernelor UE.
Compensarea la pompă a prețului la motorină și benzină, este o soluție pentru România
Ca majoritatea statelor europene, și România a resimțit din plin efectele crizei geo-politice din Ucraina. La această oră prețurile la pompă aproape s-au dublat, atât la benzină, cât și la motorină.
Primele discuții despre compensarea la pompă a prețului la motorină și benzină erau vehiculate în spațiul public de la începutul acestei luni. La acel moment, Lucian Bode spunea că s-ar putea ca această măsură să fie luată în calcul.
„Nu exclud ca la un moment dat Guvernul să spună, apropo de ce se discută în spaţiul public, de acciză, nu exclud acest lucru, reducerea accizei.
Sunt lucruri la care ne uităm şi cum ne-am uitat în luna mai, am sprijinit o bună parte din beneficiari.”, a declara Ministrul de Interne, Lucian Bode.
Măsura ar lua în calcul compensarea la pompă a prețului la motorină și benzină pentru următoarele trei luni, iulie, august și septembrie, au mai declarat surse guvernamentale.
Decizia s-ar putea să fie luată astăzi de Guvernul condus de Nicolae Ciucă. Partenerii de coaliție, PSD, cereau încă din luna mai o astfel de măsură, despre care Marcel Colacu declara luni:
„Este evident că trebuie venită cu o plafonare clară a prețului, în limitele și să aibă toate companiile o marjă de profit, că nimeni nu face muncă voluntară”, a declarat luni președintele PSD, Marcel Ciolacu.
Există deja o analiză asupra costurilor dacă se va aproba compensarea la pompă a prețului. Rămâne să așteptăm finalul acestei zile. Vom vedea dacă Guvernul ia o decizie majoră chiar azi în privința măsurii de compensare.