Compensare la factura de electricitate. Cine va beneficia, vestea oficială
Care sunt românii care vor beneficia de compesare la factura de electricitate? Ministrul Energiei vine cu precizări în dreptul acestei decizii. Ce declarații a făcut oficialul?
Anunț oficial: cine va beneficia de compensare la factura de electricitate?
Statul urmează să compenseze facturile la electricitate pentru o categorie de români. Concret, este vorba despre cei cu venituri medii sau consum mediu. Noua modificare vine în vizorul tuturor începând cu 1 noiembrie, arată anunțul oficial al ministrului Energiei.
Guvernul ajută astfel românii cu venituri medii sau consum mediu compensând facturile la electricitate. Virgil Popescu a venit cu mai multe detalii despre acest lucru la finele întâlnirii cu premierul Florin Cîțu și reprezentanții ANRE, OPCOM, transelectrica şi Consiliul Concurenţei despre creșterea prețului la energie.
”Pe lângă compensarea consumatorilor vulnerabili, vrem să compensăm consumatorii până la venitul mediu sau consumului mediu şi vrem să compensăm în totalitate această iarnă, care începe la 1 noiembrie şi se termină la 31 martie”, a precizat ministrul Energiei, conform Agerpres.
Oficialul a mai adăugat și că în țara noastră sunt aproximativ 4.5 milioane de gospodării care consumă până în 1.000 de kw/an, lucru care înseamnă peste 10 milioane de români.
”Acum calculăm impactul bugetar”
Virgil Popescu a susținut că de această compensare vor beneficia cei în cauză chiar dacă Legea consumatorului vulnerabil va fi votată la timp. Autoritățile calculează acum impactul bugetar, dar sursa de finanțare este clar impozitul pe venitul suplimentar din dereglementarea prețului la gaze, a explicat ministrul.
”Acum calculăm impactul bugetar, dar sursa de finanţare este clar impozitul pe venitul suplimentar din dereglementarea preţului gazelor, iar din estimările noastre sumele sunt de două ori mai mari decât anul trecut, întrucât şi preţul este mai mare.
Impozitul pe dividende al companiilor unde statul este acţionar şi nu uitaţi că de la Hidroelectrica statul are acel dividend suplimentar de 800 de milioane de lei încă nevirat şi care este ţinut ca sursă de finanţare pentru compensarea la electricitate”, a explicat Virgil Popescu.
Ce trebuie să facă românii?
Oficialul a precizat cum se va face compensarea și ce trebuie să facă un român care va plăti mai mult factura la energie față de suma pe care o plătea până la scumpirea curentului.
”Dacă vorbim de compensare la nivelul venitului mediu vorbim de un procent pentru toţi cei care au un venit mediu în România, iar dacă vorbim de compensare în funcţie de consumul mediu, vorbim de un număr de kWh din factură.
Lăsaţi-ne să finalizăm toate datele. Eu nu aş plăti-o, aş sesiza furnizorul, nu cred că riscă să rămână fără curent dacă este o factură greşită. Dacă nu rezolvă cu furnizorul, să facă plângere la ANRE şi ANPC”, a precizat Virgil Popescu.