S-a anunțat care este compania uriașă din România care concediază sute de salariați. Decizia luată în țara noastră de către compania străină a fost extinsă după modelul filialelor sale din străinătate. Câți angajați vor rămâne pe drumuri din fabrica din România.
Suedezii de la Electrolux, cel mai mare producător de electrocasnice din Europa, extinde valul de concedieri și în România.
În primă fază, Electrolux, va pune pe liber mai bine de 100 de salariați din totalul celor 740.
Planul suedezilor a fost deja prezentat autorităților locale, compania înștiințând și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM ) Satu Mare despre inițierea procedurilor de concediere colectivă.
Argumentul Electrolux pentru concedierea colectivă este că grupul suedez se confruntă cu o reducere substanțială a numărului de comenzi începând cu luna martie 2022.
Comenzile au dispărut din cauza războiului dintre Ucraina și Rusia, multe comenzi fiind din cele două state.
Despre grupul suedez Electrolux, cel mai mare producător de electrocasnice din Europa, prezent și în România, s-a aflat că va concedia 4.000 de angajați la nivel global încă de anul trcut.
Electrolux are un total de circa 50.000 de salariați. Astfel, compania suedeză va trebui să suporte o taxă de restructurare de circa 100 de milioane de dolari, scrie profit.ro.
De asemenea, în anul 2021, Electrolux avea aproape 52.000 de angajați la nivel global, în contextul în care și-a redus forța de muncă cu 40.000 persoane în ultimii 20 de ani. Compania Electrolux are o cotă de piață în America de Nord de 11%, iar acum a reintrat după 4 ani pe piața din India.
În toamna anului trecut, Electrolux a anunțat planuri de reducere a costurilor și a atenționat că profitul său va scădea, în contextul în care inflația ridicată și încrederea scăzută a consumatorilor micșorează achiziționarea de electrocasnice.
În plus, cererea de electrocasnice în Europa și Statele Unite s-a micșorat în ritm accelerat în trimestrul trei, stocurile mari ale retailerilor și dezechilibrele lanțului de aprovizionare crescând costurile și ineficiența.
În plus, în trimestrul aprilie-iunie 2022, Electrolux a înregistrat un profit operațional mai mic decât se aștepta, respectiv de 560 de milioane de coroane suedeze, ceea ce înseamnă 53,4 milioane de dolari.
Nu în ultimul rând, pentru trimestrul III, Electrolux a raportat pierderi operaționale de 385 milioane de coroane suedeze , ceea ce se traduce în 35,1 milioane de dolari, față de un profit de 1,64 miliarde de coroane suedeze în urmă cu un an.
Filiala din America de Nord a avut pierderi de 1,2 miliarde de coroane suedeze.