Compania Pfizer, lovitură dură pentru România. Ce se întâmplă cu vaccinurile care urmau să sosească în țară

Companie Pfizer reduce numărul de vaccinuri trimis în România Sursă foto: Inquam Photos/George Călin

Veste proastă pentru România, dar și alte state din Europa. Compania Pfizer va trimite doar jumătate din dozele pe care trebuia să le trimită săptămâna aceasta, ceea ce înseamnă că vaccinarea va fi afectată de lipsa dozelor de vaccin.

România, afectată de decizia companiei Pfizer

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a anunțat că în această săptămână, țara noastră va primi cu 50% mai puține doze de vaccin față de cele stabilite anterior. Începând de săptămâna viitoare, însă, stocul va fi primit integral, urmând ca în luna martie să fie primită și restanța de săptămâna aceata.

”România a obținut doar 50% din volumul planificat pentru această săptămână, cealaltă jumătate urmând să vină treptat, până la sfârșitul lunii martie, iar livrările urmează să revină la normal începând de săptămâna viitoare, a declarat Andrei Baciu, potrivit Reuters.

Din păcate, România nu este singura țară care se confruntă cu o astfel de situație, astfel că Cehia, Polonia și Italia sunt în aceeași situație disperată.

De exemplu, în Polonia au ajuns luni 176.000 de doze de vaccin, cantitate cu 50% mai mică față de cantitatea așteptată de autorități.

Cehia se află în aceeași situație alarmantă, astfel că Guvernul ceh a anunțat că această reducere de stoc va afecta campania de vaccinare, mai ales acum, când multe persoane ar urma să primească doza de rapel.

“Trebuie să ne așteptăm ca în următoarele trei săptămâni să existe o reducere a programărilor pentru vaccinare”, a transmis joi ministrul Sănătății Jan Blatny.

Ce spun Pfizer și BioNTech despre această situație

Compania Pfizer și partenerul său au refuzat să ofere prea multe informații legate de aceste probleme apărute la livrarea numărului de doze stabilit initial.

Cu toate acestea, în urmă cu două săptămâni, BioNTech și Pfizer au avertizat asupra modului în care este administrat serul, menționând faptul că distanța de timp dintre cele două doze trebuie respectată cu strictețe pentru un răspuns imun eficient. În ciuda acestui avertisment, mulți români, dar și persoane de altă naționalitate riscă să fie afectate din cauza lipsei de stocuri.

„Siguranţa şi eficacitatea vaccinului nu au fost evaluate pe diferite scheme de dozare, deoarece majoritatea participanţilor la studiu au primit a doua doză în intervalul specificat în studiile clinice.

Nu există date care să demonstreze că protecţia după prima doză este susţinută după 21 de zile”, au transmis cele două companii în cadrul unui comunicat.

Informația a fost transmisă după ce Germania a anunțat că ar putea amâna administrarea celei de-a doua doze, pentru a putea vaccina cu prima doză cât mai multe persoane.

În urma anunțului companiei Pfizer privind reducerea numărului de doze de vaccin, Italia este decisă să acționeze legal împotriva companiei, astfel că ritmul campaniei de vaccinare a fost încetinit. Din acest motiv, autoritățile susțin că le sunt anulate eforturile de a reduce riscurile pandemiei care au ucis milioane de cetățeni italieni.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI