Comorile găsite în munții din România. Sunt extrem de valoroase, vechi de mii de ani
Teritoriul României are încă ascunse, sub tonele de pământ acumulate în timp, vestigii arheologice care așteaptă să fie descoperite. Multe dintre ele, despre care se știe, sunt de pe vremea vechii civilizații dacice, dar și după ocuparea unei părți din vechea Dacie de către imperiul Roman. Multe dintre ele,s coase deja la suprafață, se găsesc în Munții Orăștiei, din județul Hunedoara. Unele au fost bine conservate de arheologi, altele așteaptă intervenția acestora pentru conservare.
Cetățile dacice din Munții Orăștiei, în patrimoniul UNESCO
Una dintre cele mai dezvoltate și importante civilizații din Europa antică a fost cea care a înflorit la nord de Dunăre și care este cunoscută astăzi sub numele de civilizația dacică. În lucrările istorice din perioada comunistă, este cunoscută sub numele de civilizația daco-getică.
Împreună cu celții și germanii/germanii, dacii au fost unul dintre principalele popoare barbare din Europa și unul dintre principalii inamici ai Imperiului Roman, chiar și după anul 106 d.Hr. Așa-numiții daci liberi din nordul și estul provinciei dacice au continuat să facă raiduri în provincie și chiar la sud de Dunăre, singure sau împreună cu alte triburi barbare.
Cu toate astea au lăsat în urma lor mărturii ale existenței, dezvoltării, cunoștințelor și dezvoltării lor sociale. Una din principalele mărturii ale Dacilor se regăsește în Munții Orăștiei, și se cunosc astăzi sub numele de Cetățile Dacice.
În 1999, Cetățile dacice din Munții Orăștiei, șase lucrări defensive din epoca târzie a fierului, au fost create în secolele I î.Hr. și d.Hr. ca protecție împotriva cuceririi romane, au intrat în patrimoniul UNESCO. Rămășițele lor extinse și bine conservate sunt situate într-un sit natural spectaculos și prezintă o imagine dramatică a unei civilizații viguroase și inovatoare din epoca fierului.
Sarmizegetusa Regia, capitala Daciei, o comoară inestimabilă
Tot aici arheologii au stabilit că s-au găsit vestigiile capitalei dacice, între ruinele Fortificației romane din Sarmizegetusa Regia. Sarmizegetusa Regia a fost capitala și centrul politic al dacilor, situată în Munții Orăștie din Parcul Natural Grădiștea Muncelului.
„În zidul fortificaţiei sunt utilizate numeroase spolii: tamburi de coloane (segmentul exterior cuprins între Poarta de est şi Poarta de sud), piese din canalele din zona sacră (treptele exterioare incintei cuprinse între Poarta de sud şi Poarta de vest, zona de nord aflată în adiacenţa Porţii de est), clavouri de arce sau dale de porţi”, arată arheologii în Studiul istorico-arhitectural efectuat la Sarmizegetusa Regia.
În timpul domniei regelui trac Burebista (82/61 î.Hr. până în 45/44 î.Hr.), triburile geto-dace și dacice au fost unificate în Regatul Daciei, capitala fiind mutată la Sarmizegetusa Regia, posibil din bastionul geto-dacic de la Argedava.
Sarmizegetusa Regia era situată la o altitudine de 1200 de metri, în apropierea unui vârf de munte, servind drept nucleu al unui sistem defensiv strategic care cuprindea cetățile de la Costești-Blidaru, Piatra Roșie, Costești-Cetățuie, Căpâlna și Bănița.