Comoara uriașă descoperită în România. Ce valoare are tezaurul
De-a lungul anilor au existat o sumedenie de situri arheologice descoperite pe teritoriul României. De la artefacte vechi de pe vremea dacilor, și până la diferite monede, toate au devenit un adevărat tezaur. Un astfel de sit a fost descoperit, recent, cunoscut sub numele de tezaurul de la Sălaj. Descoperirea este foarte importantă, odată prin valoare, dar și prin vechimea celor descoperite aici.
Tezaurul de la Sălaj, descoperit de un amator
În afară de specialiștii în arheologie, mai există și amatorii, pasionații de istorie și, implicit, arheologie. Un astfel de pasionat, pe numele lui Cristian Marincaș, în căutările sale febrile de vestigii istorice, a descoperit în zona Sălaj, un adevărat tezaur de câteva sute de ani. Deși puține la număr, vestigiile descoperite de pasionatul Cristian Marincaș, au o valoare inestimabilă, atât arheologică, cât și financiară, dacă putem spune așa.
Cristian Marincaș, în zona satului Sântă Măria, comuna Sânmihaiu Almașului, județul Sălaj, a descoperit 6 de monede de secol XVI. Tezaurul de la Sălaja fost anunțat specialiștilor din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău. Ulterior arhehologii muzeului, în aceeași zonă, au mai descoperit alte 30 de monede datate din aceeași perioadă. Concluzia a fost că cele 6 descoperite de Marincaș și celelalte 30 făceau parte din același lot arheologic.
Tezaur plin de istorie
După datarea cu carbon a descoperirilor, specialiștii de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, au certificat vechimea celor 36 de monede. Conform acestora monedele sunt vechi de aproximativ 500 de ani, din perioada 1551-1599. Valoarea acestor monede, tezaurul de la Sălaj, conform specialiștilor, ar fi fost de aproximativ 314 dinari. Vechimea, în cazul de-acum celebrului tezaur de la Sălaj, aparține Transilvaniei secolului al XVI-lea,
”În Transilvania secolului al XVI-lea, valoarea produselor şi a serviciilor era exprimată în dinari. Tezaurul de la Sântă Măria avea în epocă o valoare de 314 dinari, adică puţin peste trei taleri (un groş emis în sistem polonez, era echivalentul a trei dinari).
Această sumă putea reprezenta remuneraţia unui mercenar pedestru (infanterist), care era plătit cu trei taleri pe lună. De asemenea, suma aceasta putea fi rodul unei tranzacţii, pierdută mai apoi în condiţii asupra cărora nu ne putem pronunţa cu exactitate, de vreun localnic sau negustor”, se precizează într-un comunicat de presă al Muzeul din Zalău.
Cu suma vremii de atunci, cu314 dinari un om ar fi putut cumpăra zece miei, nouă purcei, gâște și găini, spun evaluatorii tezaurului de la Sălaj. Specialiștii spun că zona ar mai avea și alte astfel de artefacte ascunse sub pământ. Dar multe dintre ele nu au fost descoperite încă.