Comoara României găsită tocmai în Ucraina măcinată de război. Imaginile zilei cu pisaniile lui Ştefan cel Mare
O comoară a României despre care se spunea că fusese pierdută tocmai a fost descoperită în Ucraina măcinată de război, în Herson. Anunțul a fost făcut de ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, care a publicat și o imagine cu pisaniile lui Ștefan cel Mare.
O comoară a României a fost găsită în Ucraina
În Ucraina, armata Rusiei distruge nu doar prezentul țării invadate, ci și trecutul său. La începutul lunii noiembrie, se credea că o comoară a României fusese furată de soldații trimiși de Moscova.
Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a anunțat recent că pisaniile lui Ștefan cel Mare au fost găsite în Herson, artefactele fiind „neatinse” și „în siguranță”, atașând și o fotografie în care apar acestea.
„Printre veștile rele pe care războiul din Ucraina le transmite lumii și-a făcut loc și o veste bună pentru istoria și cultura română.
În urma unei noi discuții purtate sâmbătă cu ministrul ucrainean al culturii, Dl. Olexandr Tkacenko, am aflat cu mare bucurie că pisaniile lui Stefan cel Mare au fost găsite în Herson! Sunt neatinse, în siguranță, le puteți vedea în fotografia atașată.
Din nefericire, toate icoanele muzeului din Herson au fost furate de agresorul rus, crimă culturală care se repetă peste tot pe unde armata rusă a ajuns în Ucraina…”, a transmis ministrul Culturii.
„Suntem gata să ajutăm”
Romașcanu a dezvăluit că a vorbit cu omologul său ucrainean, Olexandr Tkacenko, despre posibilitatea evacuării pisaniilor și a altor artfecte în România pentru a le păstra în siguranță până la încetarea conflictului, așteptând răspunsul oficialilor din țara vecină.
„Am discutat cu ministrul Tkacenko despre posibilitatea de a evacua pisaniile și alte artefacte în România pentru a le păstra în siguranță până la încetarea conflictului. Așteptăm decizia oficialilor ucraineni, suntem gata să ajutăm”, a scris pe Facebook ministrul Culturii.
La începutul lunii noiembrie, ministrul declara că intenționa să discute cu Tkacenko despre găsirea unor soluții pentru salvarea pisaniilor lui Ștefan cel Mare, despre care se credea că fuseseră furate de soldații ruși în timpul evacuării din Herson.
„Noi am făcut un task force imediat ce a început războiul pentru a stabili cum să scoatem din Ucraina bunuri de patrimoniu în cazul în care partea ucraineană ar fi solicitat”, explica ministrul Culturii”, a anunțat Lucian Romașcanu, potrivit Digi 24.
Președintele fondator al Asociației românilor din sudul Basarabiei, Anatol Popescu, susținuse că pisaniile lui Ștefan cel Mare – arfetacte ce datează din secolul al XV-lea, luate pe zidurile Cetății Albe de pe Nistru, ar fi fost furate de la muzeul din Herson și duse în Crimeea de către armata lui Putin.