Comoara României de care puţini ştiu. Locul unde pietrele semipreţioase se găsesc peste tot
La doar câteva ore de București se află o zonă unică în țara noastră, ce ascunde o adevărată comoară a României. Dacă te gândești unde să îți petreci următoarea excursie de un weekdend, merită să o faci în locul unde pietrele semiprețioase se găsesc peste tot, parcă la fiecare pas. Vei fi primit de gazde prietenoase, mâncăruri senzaționale și prețuri deloc piperate pentru o noapte de cazare.
Unde este locul din România unde pietrele semipreţioase se găsesc peste tot
Cu toate că, pentru cei mai mulți români, ideea de vacanță înseamna litoralul sau Valea Prahovei, țara noastră are mult mai multe locuri deosebite ce merită vizitate de turiști. Un astfel de exemplu este doar la câteva ore de Capitală, cei care ajung acolo putând să descopere o adevărată comoară a României, un loc unic, unde pietrele semiprețioase se găsesc parcă la fiecare pas.
Drumul spre destinația inedită începe spre Buzău. De acolo, se intră pe Drumul Național (DN) 10, către Brașov. Nu va dura mult până când vei ajunge în localitatea Colți. Înconjurată de munți acoperiți de verdeață, așezarea este renumită pentru piatra semiprețioasă de culoarea mierii pe care localnicii o descoperă și astăzi în pământ, aici funcționând, la un moment dat, singura exploatare de chihlimbar din țară.
„Uneori se găsește ușor, după ploilea astea care sunt acuma se spală și se vede la lumina soarelui, lucește”, a spus un căutator de chihlimbar, potrivit Știrile PRO TV.
„Se vede la lumina soarelui, lucește”
Cei care ajung în zonă pot vizita și Muzeul Chihlimbarului, singurul din România, unde vor putea admira bucăți din această piatră semiprețioasă – ce s-a format în milioane de ani din rășina arborilor preistorici – ce cântăresc aproape două kilograme. Tot la muzeu vor afla și povestea pipei lui Stalin.
„Acel chihlimbar a fost de la un cetatean de aici din satul Colti, confectionat si daruita pipa de catre Gheorghe Gheorghiu Dej la 1951 lui Stalin”, a explicat Diana Gravila, custode „Muzeul Chihlimbarului”, pentru sursa citată.
Merită făcută o oprire și la minele de chihlimbar din care localnicii au scos cantități impresionante de pietre semipreioase și de pe urma cărora unii trăiesc și acum, cele mai valoroase ajungând să se vândă cu zece lei gramul. Intrarea în subteran este însă riscantă, existând un pericol mare de prăbușire a galeriilor.
Cei care vor să rămână în zonă și peste noapte pot sta la una dintre pensiunile din Colți, unde prețul cazării este de aproximativ o sută de lei.