Comoara României de care prea puţini ştiu. Ce ascunde cel mai mare crater vulcanic

de: Ionuț Vieru
27 08. 2022

Călimanul este cel mai mare munte de origine vulcanică din România. Acesta are un crater cu diametrul de circa 10 kilometri și este stins. Munții Călimani au o suprafață de peste două mii de kilometri și constituie bariera între Moldova și Transilvania.

Comoara din Munții Călimani de care puțini știu

Munții vulcanici se întind pe 90% din suprafața totală a Parcului Național Călimani. Flora și faună din acest colț de rai sunt ocrotite prin lege. Călimanul este considerat cel mai mare munte de origine vulcanică din România și adăpostește un crater stins cu diametrul de zece kilometri.

Parcul Național are o suprafață de 24.000 de hectare și a fost înființat, prin lege, în anul 2000, cu scopul de a proteja biodiversitatea florei și faunei. De asemenea, în anul 2007 a fost declarat sit „Natura 2000”.

Iubitorii de drumeții montane au de ales din zeci de trasee marcate cu priveliști care îți vor tăia respirația. Poate că nu mulți știu, însă din inima Munților Călimani, dictatorul Nicolae Ceaușescu a aprovizionat cu sulf toată siderurgia românească.

Aproape jumătate din Negoiul Călimanilor a fost exploatat în trepte, pentru a da țării mai mult sulf. Chiar și în prezent, vegetația este atinsă de rămășițele de sulf și de substanțele folosite la prelucrarea lui.

Toplița, comoara României nedescoperită

Există foarte multe locuri frumoase și nedescoperite în România pe care trebuie să le vizitați măcar odată. Multe dintre aceste „comori” se află în mijlocul naturii și au reușit să-și păstreze frumusețea naturală care oferă turiștilor experiențe deosbite.

Toplița este unul dintre aceste locuri minunate. Situată în județul Harghita, înconjurată de munți, stațiunea oferă turiștilor aer liber, liniște, băi termale și trasee montante. Câteva dintre obiectivele turistice din Toplița sunt:

  • Pârtia de bob

Această pârtie este considerată cea mai lungă din țară. Are aproape 2 kilometri lungime și oferă turiștilor adrenalină pură și peisaje de senzație. Bobul atinge o viteză maximă de 45 de kilometri pe oră, iar traseul durează, ei bine, în funcție de cât de repede vrei tu să cobori.

  • Pârtia de schi

La Toplița veți găsi trei pârtii foarte bine întreținute, două instalații de schi și o bandă rulantă, alături de o pârtie de sanie. Este stațiunea pe care o poți vizita atât iarna, cât și vara.

  • Cascada Mezotermală de la Toplița

Cascada cu Mezotermală de la Toplița a doua de acest fel din Europa, după Saturina din Italia, fiind o minune a naturii și unică în România. Este arie protejată de interes național, iar apa are în jur de 27 de grade Celsius și conține carbonat de calciu.