Comoara istorică din București pe care autoritățile au uitat-o. E din cărămidă țesută

de: Ștefan R. Apostol
28 10. 2021

Pentru turistul care vine în București, în afară de vestigiile istorice și clădirile reprezentantive, anumite zone sunt aproape necunoscute. Unele dintre ele, ajunse în paragină, sunt adevărate opere de artă, dar astăzi sunt victime ale erodării, dar și a lipsei de interes din partea autorităților, spre a fi recondiționate și readuse în circuitul istoric al capitalei. Un astfel de edificiu, construit de fanarioții aflați aici în secolul al XVIII-lea, și care poate deveni o adevărată comoară, se află în prag de dispariție.

Orașul București din secolul al XVIII-lea. Fanarioții au adus prosperitate

Istoria acestor locuri este una plină de lucruri interesante, de la societatea acelor vremuri, economia orașului și până la construcția unor edificii și clădiri impresionante. În secolul al XVIII-lea orașul București era „ocupat” de fanarioții aduși de Constantinopole.

Conform datelor istorice, fanarioții erau membri ai familiilor grecești proeminente din Phanar, pe vremea ocupației Imperiului Otoman pe aceste meleaguri. În ciuda originilor lor, fanarioții au fost cei care au ridicat economia Bucureștiului, a societății acelor vremuri, dar și a clădirilor istorice, care mai există și astăzi, unele dintre ele, din păcate, ajunse în ruină.

Printre aceste clădiri specatculoase, din punct de vedere arhitectonic, se numără și cea situată pe pe strada Vânători 6-8, colț cu strada Sfinților din București, în spatele Bulevardului Națiunile Unite. Aici, în perioada fanariotă a Bucureștiului, se afla reședința boierilor Dudescu, o familie prosperă care avea să influențeze economia orașului prin afacerile sale.

„Reședința boierilor Dudești din mahalaua Sfinții Apostoli este fără îndoială una dintre cele mai importante curți boierești din Bucureștii secolului al XVIII-lea, atât după mărturiile contemporanilor cât și în conștiința istoriografiei moderne.

Ansamblul a fost ridicat încă din prima jumătate a secolului al XVII-lea și a aparținut celei mai influente familii boierești din epocă, cea a Cantacuzinilor. Amplasamentul său era reprezentat de perimetrul de mai târziu al străzilor Antim, Cazărmii, Apolodor (segmentul scurt), Vânători și Sfinții Apostoli.″, se spune în lucrarea „Laboratorul de memorie urbana”, Memorieurbana.ro.

Reședința boierilor Dudești, astăzi o ruină

Ceea ce o diferențiază de alte edificii construite de fanarioții din acele vremuri, este arhitectura acesteia și, ceea ce este și mai spectaculos, cărămida folosită la construcția boltei acestui edificu, și anume cărămidă țesută. Astăzi „Palatul Dudescilor”,  așa cum îl denumea G.I.Cantacuzino, este o ruină, din impresionatul edificiu rămânând doar câteva ziduri și bolta din cărămidă țesută.

“Palatul Dudescilor este una din rarele locuințe feudale construite lângă centrul Bucurescilor și aparținând unui mare dregător, care a fost cercetată arheologic, fixată topografic, datată și precizată din punct de vedere istoric”, concluziona Gheorghe I. Cantacuzino.

Cei de la b365 au demarat o adevărată campanie de salvare a acestei clădiri istorice, într-un proiect intitulat „Make Bucharest Great again”