Comoara găsită de un sibian sub pământ. Monedele stăteau ascunse acolo de 1600 de ani. Ce valoare au
Pasionat de istorie și iubind să cerceteze informații noi, și-a cumpărat un detector de metale. Ce a descoperit i-a impresionat chiar și pe specialiști, comoara găsită de un sibian sub pământ fiind evaluată drept una importantă. Reprezentanții Direcției Județene de Cultură Sibiu analizează acum monedele ascunse pentru a afla cu exactitate din ce perioadă datează. FOTO
Comoara găsită de un sibian sub pământ
Un sibian pasionat de istorie și-a cumpărat un detector de metale, pe care îl folosește în diverse regiuni în care călătorește sau în care se deplasează pentru a se relaxa. Până acum câteva zile, nu a descoperit decât bucăți de fier, sârmă, conserve. Ce a găsit sub pământ ultima dată însă, i-a uimit chiar și pe specialiști.
Florin Dragoș a luat detectorul de metal și s-a dus în Miercurea Sibiului, unde a descoperit, pe o stâncă, monede de pe vremea romanilor. Potrivit fratelui său, ar fi vorba despre peste 130 de astfel de obiecte.
„Fratele meu și-a făcut acum o săptămână autorizație pentru detectorul de metale pe care și l-a cumpărat și de vreo două zile a fost pe lângă Apoldu de Sus, pe undeva pe lângă linia ferată, lângă Podul Dracului cum i se spune pe aici. Și acolo, punându-se în locul celor care au ascuns comoara, s-a gândit că undeva pe o stâncă, ar putea să fie ceva îngropat.
Când s-a urcat acolo, a început să sune aparatul, iar când a săpat a găsit prima monedă. El mai era cu cineva și a zis să mai sape ca să mai găsească una pentru persoana respectivă și când a mai săpat puțin a scos un pumn plin de monede. În total au fost găsite 132 de obiecte”, a povestit Samuel Dragoș, fratele bărbatului din Sibiu care a descoperit comoara de sub pământ, pentru Ora de Sibiu.
Monedele ar fi ascunse de peste 1600 ani
În prezent, monedele se află în grija Direcției Județene de Cultură Sibiu. Angajații instituției trebuie să le analizeze și să stabilească cu exactitate din ce perioadă datează. La o primă vedere, par să provină de pe vremea împăratului Constantin al II-lea, ceea ce ar înseamna că prezintă o vechime de 1693 de ani.
Împăratul Constantin al II-lea a domnit în perioada anilor 337 – 340 și 337 – 350, în timpul Imperiului Roman. În perioada domniei sale, monedele romane erau împărțite în mai multe tipuri și valori. Solidusul era o monedă de aur, centenionalisul era de argint, maiorina asemenea.
Din documentul prezentat de fratele lui Florin Dragoș, ce poate fi vizualizat și în galeria FOTO a acestui material, se pare că multe dintre monedele descoperite de sibian au fost realizate din argint.
Potrivit lui Samuel Dragoș, angajații Direcției Județene de Cultură Sibiu au precizat că monedele sunt foarte importante. Alături de acestea ar fi fost descoperită și catarama de la pantalonii ce aparțineau împăratului.