Comoara găsită de un bărbat în Siret. A aflat că obiectul descoperit valorează 400.000 de euro

Comoara găsită de un bărbat în Siret. A aflat că obiectul descoperit valorează 400.000 de euro
Comoara găsită de un bărbat în Siret

Comoara găsită de un bărbat în Siret. Acum el este cercetat pentru braconaj arheologic. Motivul: bărbatul din Constanța a scos la vânzare pe internet nu mai puțin de 99 de monede romane și medievale, iar Poliția a ajuns în scurt timp la locuința bărbatului.

Un constănțean a scos la vânzare pe net 99 de monede romane și medievale

Potrivit IPJ Constanța, polițiștii au făcut miercuri două percheziții domiciliare, în localitatea Movilița, la o persoană bănuită că ar fi săvârșit braconaj arheologic.

Astfel, din cercetări a reieșit că, în perioada 2019-2021, omul în vârstă de 48 de ani, ar fi efectuat o amplă activitate de braconaj arheologic în siturile arheologice situate în județul Constanța. El ar fi colectat și valorificat bunuri susceptibile a face parte din Patrimoniul Cultural Național prin intermediul unor site-uri cu profil de vânzări pe internet, dar și pe piața neagră de antichități.

În urma celor două percheziţii, oamenii legii au confiscat 99 de monede din perioadele romană și medievală, 4 detectoare de metale, peste 15.000 de lei, 6.700 de euro, 160 de lire sterline, 100 de dolari, precum și bijuterii din aur, 520 de țigarete netimbrate, precum și alte bunuri cu valoare probatorie. Acesta s-a ales cu dosar penal, fiind cercetat pentru furt calificat de bunuri culturale și tăinuire.

Comunicatul IPJ Constanța

“În cursul zilei de ieri, (…) poliţiştii de investigaţii criminale (…) şi procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa au efectuat două percheziţii domiciliare, în localitatea Moviliţa, la o persoană bănuită de braconaj arheologic. Din cercetări a reieşit că, în perioada 2019-2021, un bărbat de 48 de ani ar fi efectuat o amplă activitate de braconaj arheologic, în siturile arheologice din judeţul Constanţa”, se arată într-un comunicat transmis joi de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa.

De menționat este că acțiunea a beneficiat de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale şi Unităţii Centrale de Analiză a Informaţiilor din cadrul Poliţiei Române. Mai mult, la activităţi au participat poliţişti ai Serviciului Criminalistic şi Secţiei 9 Rurală Topraisar, dar şi luptători din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Constanţa.

Comoara găsită de un bărbat în Siret

Un bărbat din Iași a găsit un coif antic în timp ce se scălda în Siret și a încercat să îl comercializeze pe internet după ce se prezentase cu el la postul de poliție, dar polițiștii nu au știut unde să-l îndrume.

Apoi, după postarea anunțului de vânzare, poliția a descins la bărbat, iar el s-a ales cu dosar penal. Coiful, care era o piesă foarte rară, valora 400.000 de euro. Dacă bărbatul insista și îl declara de la bun început, el ar fi putut să primească din partea statului 120.000 de euro, adică 30% din valoarea obiectului găsit.