Comoara din Neamț, veche de 200 de ani, care s-a păstrat intactă până în prezent. Are o importanță majoră pentru istoria României

de: Ionuț Vieru
26 07. 2021

În urmă cu 200 de ani, sub teascurile unei mănăstiri din Munții Stânișoarei, a fost descoperită o comoară de cărturărie. Aceasta se păstrează în stare excelentă și în ziua de azi.

Comoară de cărturărie

S-au împlinit 200 de ani de când s-a petrecut un lucru unic la o mănăstire din Munții Stânișoarei, recunoscută ca un „fort” a credinței ortodoxe. De sub teascurile acesteia, a ieșit la suprafață o comoară, care se păstrează și acum. Este vorba despre Evanghelia de la Neamț, cea dintâi ediție ilustrată românească.

Pe 12 iulie 2021, pentru a marca cele petrecute acum două secole, s-a organizat „Evanghelia de la Neamț – Monument al culturii naționale”, un simpozion. De asemenea, manifestarea a mai prilejuit și vernisarea unei expoziții de fotografie veche.

Evanghelia de la Neamț este prima ediție ilustrată românească. Ea poate fi admirată astăzi în colecția de artă veche bisericească a Mănăstirii Neamț. Comoara este expusă în muzeul așezării monahale. Despre importanța Evangheliei în viața bisericească și laică a vorbit PF Nichifor:

„Sfânta Evanghelie cuprinde cuvintele Cuvântului lui Dumnezeu, este hrană spirituală, este lumină pentru viaţa noastră pământească şi călăuză către Împărăţia lui Dumnezeu. Ediţia de la Neamţ a Sfintei Evanghelii, ca toate celelalte dinainte şi de după 1821, hrănesc poporul românesc cu Evanghelia mântuirii sau a vieţii veşnice. De aceea, dăm slavă lui Dumnezeu pentru toată această lucrare şi suntem recunoscători ctitorilor acestui monument de spiritualitate şi cultură românească“

Evanghelia de la Neamț, cea dintâi ediție ilustrată românească

Evanghelia de la Neamț cuprinde chenare mari cu chipuri de sfinți pe toate filele. Acestea au fost lucrate de către monahul Ghervasie și Simion lerei. Textul se regăsește în chenare ornamentate cu elemente florale, de 5 cm grosime. Printre flori, așezați simetric, se află cei 12 Apostoli.

Gravura Înălțarea Domnului este semnată cu anul 1817, pe verso foii de titlu. De asemenea, începutul fiecărei Evanghelii este precedat de imaginea evanghelistului autor. Cele 700 de pagini ale Evangheliei de la Neamț cuprind chipuri de sfinți, texte evanghelice și elemente florale rar întâlnite.

„Tipăritura aceasta epocală este îmbrăcată într-o superbă ferecătură din argint aurit. Pe prima copertă se află patru icoane reprezentându-i pe Sfinţii Apostoli, iar în mijloc o icoană reprezentând Învierea, toate fiind împodobite cu pietre preţioase. Exemplarul deosebit a fost creat în timpul stareţului Ilarie“, este consemnat pe Doxologia.ro.

Pe 9 iulie 2021, la același lăcaș monahal, a mai fost organizat un eveniment religios. Este vorba despre cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Îndrumătoarea de la Mănăstirea Neamț. Atât monahii, cât și credincioșii, o consideră făcătoare de minuni.