Comoara din adâncurile României descoperită abia acum. E unică şi e veche de zeci de mii de ani
De-a lungul anilor, arheologi români și străini au căutat pe teritoriul României urme ale trecutului. Prin săpăturile făcute de aceștia, au ieșit la suprafață situri arheologice din paleolitic, de o valoare inestimabilă. Un astfel de sit a scos la iveală comoara din adâncurile României descoperită abia acum. Conform specialiștilor, este unică şi veche de zeci de mii de ani.
Sute de noi situri arheologice preistorice, romane și medievale pe teritoriul României
Dr. Ioana Oltean, lector principal la Universitatea din Exeter, a condus un proiect de 17 ani, alături de profesorul Bill Hanson și în colaborare cu experți din România și Marea Britanie.
Proiectul era menit de a înregistra noi situri preistorice, romane și medievale descoperite în România.
Cu ajutorul unor avioane ușoare, au fost realizate mii de fotografii pentru a identifica aceste situri arheologice. Dintre acestea aproximativ 90% erau necunoscute anterior.
Fotografiile au fost realizate între 1998 și 2015, iar activitatea a dus la descoperiri importante, în toți acești ani, se arată într-un raport al Universității din Exeter.
În județul Vrancea se află comoara din adâncurile României descoperită abia acum
Săpături, precum cele realizare de Ioana Oltean, au continuat și după 2015, în mai multe regiuni din țară.
Așa se face că, recent, în județul Vrancea, o echipă de arheologi au dat peste comoara din adâncurile României descoperită abia acum.
Este vorba de un sit arheologic din perioada paleolitică, spun arheologii, de o valoarea inestimabilă:
„Arheologii dr. Marian Cosac și dr. George Murătoreanu, de la Universitatea Valahia din Târgoviște și arheologul drd. Mădălina Stănescu de la Muzeul Vrancei au identificat în Satul Vităneștii de sub Măgură un nou sit arheologic de vârstă paleolitică, cu material litic in situ, asociat cu resturi de combustie.
Descoperirea a avut loc în cadrul unei activități de evaluare a potențialului arheologic, efectuate în perioada 22 – 24 august 2022, pe raza comunei Bolotești, Sat Vităneștii de sub Măgură.
Au fost prelevate mostrele necesare datării cu C14, dar noutatea absolută constă în faptul că nivelul de locuire are la partea superioară o depunere de cenușă vulcanică, fapt unic pentru siturile paleolitice din România.”, a transmis Muzeul Vrancei, pe Facebook.
Astfel de situri, se presupune că ar exista peste tot în județ, dar nu au fost încă descoperite.
Reprezentanții muzeului vor analiza noile descoperiri, ulterior, în funcție de starea de degradare, le vor expune publicului sau nu.
Siturile arheologice, mai ales din perioada paeloliticului, sunt extrem de greu de descoperit, dar, după cum au dovedit cei din Vrancea, nu imposibil.