Comoara din adâncurile României descoperită abia acum. Are peste 3.000 de ani, spun specialiştii

de: Ștefan R. Apostol
24 11. 2022

România încă mai are multe de spus din punct de vedere arheologic. În urma unor săpături făcute recent în Ocna Mureș arheologii au făcut o nouă descoperire. Specialiștii de la Muzeul Național al Unirii împreună cu o echipă de amatori au reușit să scoată la lumină comoara din adâncurile României. Obiectul au fost descoperite abia acum, iar specialiștii spun că are peste 3.000 de ani.

Arheologii scot la iveală comoara din adâncurile României

Nu puține sunt descoperirile arheologice recente, unele vechi de câteva mii de ani. De exemplu, în urmă cu patru ani o echipă de arheologi români și germani a scos la iveală un oraș preistoric de 80 de hectare în vestul României, pe care l-au descris ca fiind o „Troia a Carpaților”.

Troia din Carpați”nu a fost construită din piatră, ca faimosul oraș antic din Asia Mică, spun arheologii. Conform acestora, orașul era din pământ și lemn, și este de aproape trei ori mai mare. În comparație, Troia avea o suprafață de 29 de hectare.

„Este una dintre cele mai mari fortificații preistorice din Europa, datând din epoca târzie a bronzului. Este comoara din adâncurile României!

Am identificat un posibil conflict armat, un război, care a dus la cucerirea acestui oraș”, declara profesorul Rudigger Krausse, de la Universitatea Goethe din Frankfurt, unul dintre inițiatorii cercetării, spunând atunci că arheologii încearcă să găsească mai multe fonduri pentru a extinde cercetarea.

Dar iată că o nouă descoperire arheologică vine să adauge și mai multe întrebări privind civilizațiile care au trăit pe aceste meleaguri. Conform unor informații publicate recent, au fost descoperite în Ocna Mureș vestigii vechi de 3.000 de ani. Mai exact este vorba de un grup de unelte de muncă, topoare, care ar avea această vechime.

Detectorii de metale au scos la suprafață comoara de la Ocna Mureș

Comoara din adâncurile României, conform informațiilor, avea să fie scoasă la suprafață de un amator căutător de metale. Zona în care au fost făcute aceste descoperiri este într-o pădure din județul Alba, mai exact lângă orașul Ocna Mureș. Tot aici, cu ajutorul detectoarelor de metale, a mai fost scos la suprafață un tezaur format din monede romane de argint:

„Încă o colaborare reușită între posesori de detectoare de metal și arheologii de la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia! În urma unei detecții într-o pădure din județul Alba, mai exact lângă orașul Ocna Mureș, colegul nostru Rusu Cristian a descoperit inițial, două topoare și o daltă epoca bronzului, cca. 3000 ani vechime.

Obiectele nu au fost extrase din pământ ci au fost anunțate autoritățile urmând pașii prevăzuți de lege. În doar 10 zile, doi arheologi de la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia s-au deplasat la fața locului însoțiti de un coleg din zonă care a participat și el la detecție în ziua respectivă (subsemnatul), pentru a indica locul descoperirii.

Arheologii au extras cele 3 artefacte din bronz și au mai descoperit cu această ocazie încă un topor, tot aceeași perioadă, în imediata apropiere ca urmare a semnalării faptului de către descoperitor că lângă celelalte artefacte detectorul indică prezența în continuare a cel puțin unui obiect similar din bronz. Felicitări Rusu Cristian!”, scrie unul din cei care au participat, Kolozsvari Csaba, în grupul „Comunitatea Arheologilor Amatori din Romania”, pe Facebook.

Datorită dimensiunii și importanței descoperirii, administrația locală este pregătită să continue cercetările la fața locului.